Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Top twaalf meest actieve Nederlandse internetgemeenten

29 maart 2013 - Google maakt bekend welke twaalf Nederlandse gemeenten de economische kansen van het internet het best benutten in hun provincie. Uit een inventarisatie uitgevoerd door The Boston Consulting Group (BCG), blijkt dat Wijchen (Gelderland) het beste scoort en daarom ontvangt het de eerste Google eTown Award.

Deze nieuwe prijs erkent gemeenten waar het midden- en kleinbedrijf het beste gebruikt maakt van het internet. BCG en Google hebben eerder onderzoek gedaan naar de impact van het internet op de economie in Nederland. Het onderzoek leidde tot een vervolgvraag over de online kracht van lokale bedrijven. Dit is nu per gemeente geïnventariseerd op basis van het aantal aanwezige online winkels aangesloten bij belangenvereniging Thuiswinkel.org, het aantal bedrijven dat online adverteert met Google AdWords, het aantal bij SIDN geregistreerde internet-domeinnamen en de gemiddelde up- en downloadsnelheid per gemeente. Google maakt de komende weken een reis door Nederland en reikt per provincie één gemeente een eTown Award uit om zo hun inspanningen op het gebied van online ondernemen te erkennen.

De twaalf winnaars in Nederland 
Drenthe - Meppel
Flevoland - Zeewolde
Friesland - Leeuwarden
Gelderland - Wijchen
Groningen - Veendam
Limburg - Peel en Maas
Noord-Brabant - Best
Noord-Holland - Weesp
Overijssel - Deventer
Utrecht - IJsselstein
Zeeland - Goes
Zuid-Holland - Noordwijkerhout 

Digitale economie
Uit deze lijst blijkt onder meer dat het er niet toe doet waar een bedrijf gevestigd is om deel te kunnen nemen aan de digitale economie. Of een bedrijf nu gevestigd is in een grote stad als Amsterdam of het kleinere Wijchen: het internet stelt iedereen in staat om de hele wereld tot afzetmarkt te maken. Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland: "U hoeft geen multinational te zijn om een wereldspeler te worden. Als MKB’er kunt u op dezelfde schaal actief zijn door de mogelijkheden die het internet biedt en zo uw producten of diensten over de hele wereld aanbieden." 

Toekomst

Het internet levert een substantiële bijdrage aan de economische groei in ons land en die zal de komende jaren blijven toenemen, zo blijkt ook uit onderzoek van BCG. De Europese Commissie wil dat de verkoop van online producten en diensten tegen 2015 zo’n twintig procent van de economische groei uitmaakt. Ook zou het aantal door online verkoop gecreëerde nieuwe banen over twee jaar minstens een vijfde van het totaal aantal nieuwe banen moeten uitmaken. Pim van der Feltz, directeur van Google Nederland: "Het beter benutten van het internet biedt individuele ondernemers meer kansen en draagt bij aan een sneller herstel van de Nederlandse economie. Elke regio in Nederland kan daarbij een rol spelen. De eTown-gemeenten zijn het bewijs dat u als ondernemer niet in de traditionele, economisch sterke regio’s, zoals de Randstad, gevestigd hoeft te zijn om succes te hebben."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.