Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

U krijgt pas krediet als de bank u mag

6 december 2010 - Vrijwel iedereen krijgt in zijn leven te maken met kredietverlening, ook ondernemers. Binnen banken wordt al jaren gediscussieerd over de vraag op welke manier kredietaanvragen worden beoordeeld.

Het is niet bekend, maar de indruk bestaat dat kredietbeoordelaars hierbij soms te veel afgaan op hun (negatieve) gevoelens ten aanzien van (potentiële) kredietnemers.

Invloed van gevoel
In de wetenschappelijke literatuur was over dit onderwerp weinig tot niets te vinden. Dit vormde de aanleiding voor het bekroonde onderzoek van Jacco Groen naar de invloed van affectieve houdingen ten aanzien van kredietnemers op de uiteindelijke beslissing om wel of geen krediet te verstrekken, alsmede op de bepaling van de gewenste kredietvoorwaarden. 

Conclusies
De onderzoeksresultaten suggereren dat affectieve houdingen van kredietbeoordelaars inderdaad van invloed kunnen zijn op de kredietbesluiten die zij nemen. Negatieve(re) affectieve houdingen ten aanzien van kredietnemers konden veelal in verband worden gebracht met sterker risicomijdend gedrag en dus met meer risico-averse kredietbesluiten. Opmerkelijk is dat, daar waar in het algemeen nog steeds een zakelijke en objectieve besluitvorming wordt voorgeschreven, toch ook sprake kan zijn van onzakelijke en subjectieve invloeden. De bepaling van kredietvoorwaarden leek mede af te hangen van de positieve en negatieve associaties, die kredietnemers opriepen bij de bank. 

De winnaar
Jacco Groen is werkzaam bij een grote Nederlandse algemene bank. In het dagelijks leven houdt hij zich bezig met kredietverlening aan Corporate Clients.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.