Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Prijs leidend bij aanschaf zakenauto

15 februari 2013 - Prijs en kwaliteit spelen bij de aanschaf van een zakenauto een veel grotere rol dan factoren als fiscale bijtelling. 27 procent van de MKB'ers noemt prijs als belangrijkste overweging, gevolgd door kwaliteit van de auto (21 procent).

Met beide tien procent spelen de factoren energiezuinig label en de hoogte van de fiscale bijtelling een ondergeschikte rol bij de keuze voor een zakenauto. Dit blijkt uit een onderzoek van ANWB en BusinessCompleet.nl onder 1.596 ondernemers. Vooral kleine ondernemers zijn in dit onderzoek goed vertegenwoordigd; 53 procent van de deelnemers aan het onderzoek hebben tot vijf bedrijfsauto's. 

Jonge auto's

Zakelijke rijders in het MKB rijden over het algemeen vrij jonge bedrijfsauto's (tot 4 jaar oud). Het vaak geschetste beeld dat MKB'ers voortdurend op de weg zitten en veel kilometers maken, valt mee. 27 procent rijdt minder dan 20.000 km per jaar, 58 procent rijdt minder 30.000 km per jaar.
Nagenoeg alle deelnemers (ruim 90 procent) aan de enquête geven aan dat hun bedrijfsauto's op tijd worden onderhouden. Het regelmatige onderhoud is niet toe te schrijven aan leasecontracten. In leasecontracten is het onderhoud immers doorgaans meegenomen. Deelnemende MKB'ers leasen relatief weinig (28 procent). De meeste ondernemers hebben een eigen wagenpark (34 procent) of houden de auto privé (33 procent). Slechts drie procent huurt. Het gaat hierbij overigens niet alleen om nieuwe auto's. 46 procent geeft aan nieuwe zakenauto's aan te schaffen, maar 34 procent kiest voor een gebruikte auto. Zeventien procent kiest beide opties. 

Kwart met pech langs de weg

Tijdig onderhoud van de zakenauto scheelt natuurlijk in het aantal pechgevallen op de weg. Ruim 40 procent geeft aan dat zij gemiddeld slechts eens in de twee/drie jaar met pech langs de kant staan. Toch geeft ook bijna een kwart aan dat zij jaarlijks autopech hebben. De leeftijd blijkt geen significante rol te spelen bij dit resultaat.
De meest genoemde pechhulpaanbieder is de Wegenwacht van de ANWB (46 procent). Daarna volgt een enorme stoet van aanbieders waarbij de gezamenlijke dealers in Nederland met een pechhulpaandeel van 3,5 procent de grootste zijn. Driekwart van de ondervraagden geeft aan goed tot uitstekend te zijn geholpen.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.