Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nederlandse ondernemer staat sterk, maar moet tegenwind overwinnen

15 februari 2013 - Hoewel het de Nederlandse economie niet voor de wind gaat, zijn de vooruitzichten op de langere termijn gunstig. Zo beschikt Nederland over een goede uitgangspositie om groei te realiseren. Dit resulteert echter niet vanzelfsprekend in een sterke economische ontwikkeling.

Het bedrijfsleven moet blijvend innoveren en hiervoor is een hoog opgeleide beroepsbevolking nodig. Het arbeidsaanbod - met name van hoogwaardig technisch personeel – schiet nog tekort om in de toekomst nieuwe mogelijkheden maximaal te benutten. Dat concludeert het Economisch Bureau van ABN AMRO in het rapport 'Kansen in de Crisis'. 

Zeer gunstige vooruitzichten

Ondanks de economische tegenwind zijn de vooruitzichten voor Nederland op termijn erg gunstig. Zo kende onze land in de afgelopen twintig jaar een enorme welvaart. Een beheerste ontwikkeling van de loonkosten resulteerde in kostenvoordelen en daarnaast is sprake van een zeer goed ondernemingsklimaat. Op de ranglijst van het World Economic Forum doen slechts vier landen het in dit opzicht beter. Daarnaast heeft Nederland een uitstekende infrastructuur, een innovatief bedrijfsleven en staat het onderwijs goed aangeschreven. 

Voorwaarden voor goed ondernemersklimaat

"Nederland is een zeer open economie en ons ondernemersklimaat staat wereldwijd op de vijfde plaats. Hiermee positioneert ons land zich goed voor de toekomst," zegt Hein Schotsman, senior econoom van ABN AMRO. "Dit is echter geen vrijbrief om op onze lauweren te rusten. Hoewel Nederland op innovatie niet slecht scoort, wijkt ons land in negatieve zin af in het aandeel van mensen dat voor een bètastudie kiest en dreigen we hier het slechtste kind van de klas te worden. Daarnaast is de starre arbeidsmarkt één van de grootste knelpunten voor ondernemend Nederland. Dit betekent voor ondernemers dat zij nog alerter en flexibeler moeten zijn en het is aan de overheid om een goed ondernemersklimaat te scheppen." 

Investeren in hoogontwikkelde beroepsbevolking
Naast de vereenvoudiging van het ontslagrecht kan het kabinet-Rutte II volgens ABN AMRO meer doen. Zoals het vereenvoudigen van procedures om een bedrijf te starten en een verdere verlaging van de regeldruk. Voor bedrijven geldt dat zij moeten blijven innoveren om hun concurrentiekracht te vergroten. Hiervoor is een hoog ontwikkelde beroepsbevolking nodig. Schotsman: "Voor ondernemers betekent dit dat zij niet moeten bezuinigen op goede mensen en moeten investeren in de kwaliteit van hun personeel. Tegelijkertijd kan de overheid meer doen om bèta- en technische studies aantrekkelijker te maken, zoals een verlaging van het collegegeld. Daarnaast is aandacht voor een gericht kennismigratiebeleid van groot belang , omdat ons ‘eigen’ arbeidsaanbod - ondanks extra maatregelen - tekort zal schieten."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.