Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers: ‘crisis blokkeert draagvlakeconomie’

7 februari 2013 - Het overleg over arbeidsvoorwaarden staat sterk onder druk als gevolg van de aanhoudende economische crisis. Werkgevers oordelen vooral veel minder positief over hun relatie met vakbonden dan een jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van AWVN.

Het onderzoek naar de kwaliteit van de relaties tussen werkgevers en verschillende belanghebbenden werd gepresenteerd tijdens het AWVN-arbeidsvoorwaardencongres in Nijkerk. Daar bespraken de werkgevers het arbeidsvoorwaardenbeleid voor de komende periode. AWVN-directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid Hans van der Steen toonde zich bezorgd over de onderzoeksresultaten. "De vakbonden zijn zeer belangrijk in het arbeidsvoorwaardenoverleg en dat willen wij zo houden. Wij hechten zeer aan goed relaties met de bonden. Helaas staat het arbeidsvoorwaardenoverleg op dit ogenblik in het teken van slecht nieuws. Dat werpt een schaduw over het overleg en over de kwaliteit van de verstandhouding." 

Doelstellingen van het overleg
Volgens Van der Steen kan het helpen om vooral te kijken naar de doelstellingen van het overleg. "Het overleg moet vooral gaan over de vraag hoe bedrijven het sterkst uit de crisis kunnen komen. Dat is een gezamenlijk belang van werkgevers en werknemers. Concurrentiekracht verbeteren betekent ruimte voor loonstijging. Sterke bedrijven betekenen winst, werk en welvaart. En daarvoor is een goede verstandhouding tussen werkgever en vakbond essentieel." 

Draagvlakeconomie
Nederland moet zich ontwikkelen tot een 'draagvlakeconomie', vindt Van der Steen. "Wij bepleiten de 'overlegeconomie 2.0' waarin beleid nadrukkelijk draagvlak heeft van alle belanghebbenden. Aan de ene kant zijn de gedeelde belangen van werkgevers en werknemers groter dan ooit, aan de andere kant zijn de situaties waarin bedrijven verkeren complexer dan ooit tevoren. Gezamenlijke probleemoplossingen vormen de enige methode om adequaat te kunnen opereren." 

Positieve relatie met werknemers
In dit verband toonde Van der Steen zich wel erg tevreden over de beoordeling die werkgevers geven aan de relatie met hun eigen medewerkers. "Die is erg positief. En dat toont aan dat er een grote bereidheid is tussen werkgevers en hun medewerkers om samen vooruit te komen." 

Creatief loonbeleid
De werkgeversvereniging, de belangrijksten cao-adviseur van het Nederlandse bedrijfsleven, deed een nadrukkelijke oproep aan de vakbonden om mee te denken over 'creatief loonbeleid'. Van der Steen: "De tijd van vanzelfsprekende loonstijgingen is voorbij. In veel cao-onderhandelingen gaat het om minder in plaats van om meer. Daar kun je dramatisch over doen, maar liever zien we creatieve uitruilen tussen bijvoorbeeld vrije dagen en geld. Daar zijn veel oplossingen mogelijk waar we nog niet eerder over hebben nagedacht. Oplossingen die goed zijn voor de koopkracht van werknemers en voor het bedrijf."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.