Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Werkgevers lopen onnodig veel financiële risico’s

1 februari 2013 - MKB bedrijven zijn slecht op de hoogte van de wet- en regelgeving op het terrein van werkgeversrisico’s, rechten van medewerkers, ziekte en verzuim. Dat blijkt uit resultaten van de MKB Barometer personeelszaken die uitgevoerd is door Markteffect in opdracht van Please.

De payrollorganisatie legde 400 MKB-ondernemers meerkeuzevragen voor over situaties die dagelijks op de werkvloer voorkomen. In veel gevallen konden de ondernemers het goede antwoord niet spontaan geven. Volgens Please kan deze kennislacune grote financiële consequenties hebben voor zowel de werkgever als de werknemer. 

Dagje meelopen
Zo denkt ruim 60 procent van de ondervraagden in de barometer niet verantwoordelijk te zijn voor een medewerker die gewond raakt tijdens een dagje ‘meelopen’, zolang het arbeidscontract nog niet getekend is. Slechts een minderheid blijkt op de hoogte van de reële situatie: de werkgever is aansprakelijk en moet de werknemer twee jaar lang doorbetalen. Ook denkt driekwart van de ondervraagde ondernemers geen verplichtingen meer te hebben tegenover oproepkrachten waarvoor geen werk meer is. 

Minimumloon
In het geval dat een oud-medewerker na vier jaar aangeeft dat hij destijds onder het minimumloon betaald is geweest, dan moet hij na al die tijd alsnog het verschil uitbetaald krijgen. Twintig procent van de MKB’ers is van mening dat hij hier niks mee hoeft te doen aangezien het inmiddels verjaard is. Wanneer het voorkomt dat een medewerker geen vakantiegeld heeft ontvangen en dit ook niet op de salarisstrook te zien is, dan dient dit alsnog uitbetaald te worden door de werkgever. Het merendeel van de MKB bedrijven is in de veronderstelling dat er niet betaald hoeft te worden. 

Wet- en regelgeving
Volgens Please-directeur Hans van de Ven bevestigt de PZ barometer het beeld dat binnen zijn organisatie leeft. "Wij concluderen dat veel ondernemers vooral goed zijn in de werkzaamheden die gerelateerd zijn aan hun eigen branche en vak. De lastige bijkomstigheden zoals het goed regelen van je personeelszaken krijgen weinig tot geen aandacht. Deels is dat een kwestie van tijdgebrek, deels een kwestie van motivatie. De wet- en regelgeving op dit terrein verandert regelmatig en niet iedere ondernemer kan het opbrengen dat allemaal op de voet te volgen."

Doorsturen  |  2  |  Nieuwsbrief

Reacties

Angelo Wiegmans

1-02-2013 10:33  |  

Een heel herkenbaar artikel. Het is waar ik me met mijn bedrijf op richt.

Antonie Kerstholt

4-02-2013 11:12  |  

Het artikel geeft goed weer wat het gemiddelde MKB in werkelijkheid is. Aan alles een gebrek. Aan geld, aan tijd, aan ondersteuning etc.Veel aandacht voor eigen product/dienst, vak en branche en dan houdt het ook op. Dat is altijd al zo geweest. Door de crisis is het nu vooral alle hens aan dek en proberen te overleven.Het economische landschap verandert structureel en dat zal ook een ander slag MKB ondernemers opleveren.Miscchien dat er dan op dit vlak ook iets zal gaan veranderen. Meer risicobewust worden kan een goede 1e stap zijn.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.