Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Extra energiebesparing levert extra banen op

23 januari 2013 - Extra investeringen in energiebesparing van bestaande gebouwen leveren een fors aantal banen in de bouw en de toeleverende industrie op. Dat is de conclusie uit een scenario-studie van SEO Economisch Onderzoek en CE Delft voor het ministerie van Infrastructuur & Milieu.

Afhankelijk van de besparingsdoelstelling leiden de investeringen van 2,5 tot 4,0 miljard euro per jaar tot netto werkgelegenheid van 67.000 tot 110.000 arbeidsjaren tot 2020. Het betekent dat vrijwel de gehele gebouwde omgeving energetisch verbeterd zal moeten worden. De investeringen leveren nieuwe werkgelegenheid in de bouw en toeleverende industrie, waar op veel fronten nu sprake is van een aanzienlijke vraaguitval. Op dit moment loopt de werkloosheid in de bouw snel op en bedraagt ongeveer 40.000 werkzoekenden. 

Extra investeringen
Een energiebesparing van twee procent per jaar tot 2020 vraagt extra investeringen van circa twintig miljard euro. Bij een hoger tempo van energiebesparing (2-procent-plus) moeten alle koopwoningen naar energielabel C en alle huurwoningen naar energielabel B verbouwd worden. Voor die opwaardering is 33 miljard euro aan extra investeringen nodig. 

Effecten voelbaar in hele economie
De studie richt zich op energiebesparing in de gebouwde omgeving, maar de effecten van die investeringen zijn voelbaar in de hele economie, bijvoorbeeld omdat sectoren toeleveranciers zijn van de bouw. Tal van andere sectoren krijgen hierdoor impulsen die variëren van enkele tientallen tot honderden miljoenen euro's. Extra investeringen van 2,5 miljard euro per jaar zorgen via deze indirecte effecten uiteindelijk voor een omzetimpuls van 3,8 miljard euro per jaar aan de Nederlandse economie. Voor het twee procent-plus scenario is de directe omzet dan ruim vier miljard euro en de indirecte omzet iets meer dan twee miljard euro. 

Werkzoekenden in de bouw
In beide scenario's zijn de investeringen zo omvangrijk, dat zij een verdringingseffect hebben op de arbeidsmarkt, zelfs nu er sprake is van zo'n 40.000 werkzoekenden in de bouw. Verdringingseffecten treden op doordat de vraag naar extra werknemers looneffecten heeft en personeel uit andere sectoren aantrekt; niet iedere nieuwe baan wordt door een werkloze ingevuld. Na afronding van het investeringsprogramma in 2020 verdwijnt deze extra werkgelegenheid, aangezien de investeringsimpuls een tijdelijk karakter heeft. 

Financiering
De investering zal grotendeels door huishoudens en bedrijven gefinancierd moeten worden. Tegenover de investeringskosten staan extra jaarlijkse besparingen op de energierekening van alle Nederlanders. Deze kostenbesparingen bedragen 1,0 en 1,5 miljard euro (in respectievelijk twee procent en twee procentplus). Afhankelijk van de wijze van financiering kunnen huishoudens als gevolg van de investering in energiebesparing maandelijks geld overhouden.

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Adriana van Schalken...

23-01-2013 11:24  |  

Je zou toch zeggen dat dit dan een win-win situatie is?

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.