Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Record aantal faillissementen in 2012

24 december 2012 - Het aantal faillissementen heeft in 2012 een nieuw record bereikt van 12.397, een toename met ruim 21 procent ten opzichte van 2011. Vooral in de bouw gingen flink meer bedrijven bankroet. Dat blijkt uit voorlopige jaarcijfers van Faillissementsdossier.nl.

Het vorige record dateert uit 2009, het eerste volledige jaar na het uitbreken van de crisis. In dat jaar gingen 10.559 bedrijven en privé-personen failliet. Volgens Faillissementsdossiers.nl heeft de explosieve groei alles te maken met de aanhoudende crisis. "In het begin hadden ondernemers nog genoeg vet op de botten om de gevolgen van de terugval op te vangen. Maar drie jaar crisis is voor de meeste bedrijven teveel," aldus Marcel van den Berg van de in informatie over faillissementen, surseances en veilingen gespecialiseerde website. 

Bouw: dieptepunt in 2013

De bouw kreeg het in 2012 het zwaarst te verduren. Binnen de branche legden 2.047 bedrijven het loodje, bijna 40 procent meer dan in 2011. Ook dit is een record. Het slechtste jaar tot nu toe beleefde de branche in 2010.
De toename van het aantal faillissementen in de bouw trof de gehele sector. Vooralsnog verwacht de branche geen verbetering. "2013 wordt het dieptepunt", voorspelt Pim Nusselder, woordvoerder van brancheorganisatie Bouwend Nederland. "De woningcorporaties liggen onder vuur, het effect van de maatregelen op de hypotheekmarkt is ongewis, de kantorenmarkt ligt helemaal stil en zelfs de infrastructuur krijgt steeds meer last van de bezuinigingen. Het is overal bar en boos", sombert Nusselder. 

Horeca witte raaf

Andere sectoren die relatief veel bedrijven failliet zagen gaan waren transport en de financiële sector. In het transport gingen 37 procent meer ondernemingen onderuit, in de financiële sector 33 procent.
De horeca, in 2011 nog de branche waar het aantal faillissementen het sterkste steeg, vertoonde een licht herstel. Vooral minder restaurants en cafés sloten in 2012 hun deuren. Het aantal hotels en andere logiesverstrekkers dat failliet werd verklaard nam wel iets toe. 

Friesland in mineur
Regionaal gezien bracht Friesland het er in 2012 het slechts vanaf. In deze provincie gingen 427 bedrijven failliet, liefst 53 procent meer dan in 2011. Flevoland was de enige provincie waar het aantal faillissementen daalde.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.