Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zelfstandigen Bouw: verlaag btw bouw opnieuw

6 december 2012 - Nu volgens het CBS de omzet in de bouw opnieuw is gedaald, moet de btw tijdelijk omlaag naar 6%, vindt Zelfstandigen Bouw. Voorzitter Charles Verhoef: "De tijdelijke verlaging in 2010 en 2011 heeft het werk in de bouw aantoonbaar positief beïnvloed. Komt er nu weer tijdelijk 6% btw, dan levert dat ook de schatkist meer op."

Met lage btw kunnen zzp'ers beter particuliere klanten trekken. "En dat voorkomt dat ze massaal een beroep gaan doen op de bijstandsregeling voor zelfstandigen," aldus Verhoef. 

Crisis
Het Centraal Bureau voor de Statistiek ziet gezien het lage aantal bouwvergunningen binnenkort geen verbetering in de bouw. De woningmarkt zit in het slop, consumenten geven geen geld uit. Enig lichtpuntje is dat kleine bedrijven nog het minst lijden onder de crisis. Verhoef: "Gelukkig spreken we nog steeds zzp'ers met een behoorlijke omzet, al drukken ze hun werkvoorraad niet meer in maanden uit maar in weken. Helaas neemt echter het aantal telefoontjes toe van zzp'ers die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Als zelfstandige ondernemers hadden ze in goede tijden een reserve aangelegd. Door de aanhoudend slechte markt zijn ze daar nu echt doorheen." 

Begrip
Verhoef vraagt om begrip voor deze categorie ondernemers: "Ze kunnen niet terugvallen op WW of Bijstand; een beroep op de bijstandsregeling voor zelfstandigen betekent in de meeste gevallen het einde van hun onderneming. Het is te gemakkelijk om te veronderstellen dat ze geen goede zakenmensen zijn, want er is nauwelijks werk, waar een steeds grotere groep naar hengelt. Ook bouwbedrijven die enkele jaren geleden nog hun neus ophaalden voor een particuliere verbouwing, proberen nu die markt af te grazen."

Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

Jan

12-04-2021 15:54  |  

Een heel goed idee om de belasting in de bouw te verlagen. Gezien het feit dat we in Nederland kampen met een ernstig woningtekort, moedig ik elke stap aan om meer huizen te bouwen. Ik hoop dan ook dat de overheid de adviezen van Zelfstandigen Bouw overneemt.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.