Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Groei ZZP’ers goed voor economie . . . tot op zekere hoogte

7 november 2012 - In veel hoogontwikkelde economieën, waaronder Nederland, heeft de laatste jaren een verschuiving van zelfstandige ondernemers met personeel (OMP’ers) naar zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) plaatsgevonden.

Schattingen voor 26 rijke landen over de periode 1992-2008 wijzen uit dat de groei van het aantal ZZP’ers tot een bovengrens van circa zeven procent van de beroepsbevolking (exclusief ZZP’ers in de landbouw en visserij) gunstig is voor economische groei.
Boven dit niveau lijkt een verdere toename juist ten nadele van de economische groei te gaan. Aldus blijkt uit een door Panteia/EIM uitgevoerd empirisch onderzoek

Uiteenlopende effecten van groeiend aantal ZZP’ers

Ten eerste zorgen ZZP’ers voor meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Zo kunnen zij bijvoorbeeld inspelen op schommelingen in de werkvoorraad van grote bedrijven die daardoor weer efficiënter kunnen werken. Ook dragen veel ZZP’ers positief bij aan de mate van concurrentie in een economie. Ten slotte groeien de meer ambitieuze zelfstandigen soms door naar het ondernemerschap met personeel en zorgen zo op termijn voor nieuwe banen. Anderzijds is het voor ZZP’ers moeilijker om schaalvoordelen te benutten, zodat een hoog percentage ZZP’ers in de beroepsbevolking kan leiden tot een (mogelijk te) lage mate van arbeidsdeling en specialisatie in een economie. Er werken dus voor- en nadelen tegen elkaar in. 

Empirische aanwijzingen voor een optimaal aantal ZZP’ers

De in het onderzoek gevonden aanwijzingen voor het bestaan van een ‘optimaal’ aantal ZZP’ers (uitgedrukt als percentage van de beroepsbevolking) houden in dat een hoger of een lager percentage ZZP’ers de economische groei negatief beïnvloedt. Een afwijking van een vol procentpunt ten opzichte van het optimum van circa zeven procent zou volgens de modelberekeningen opgeteld over vier jaar een procent aan economische groei kosten. Het negatief effect van een lager percentage ZZP’ers dan het optimum is iets groter dan dat van een hoger percentage. Voor het aantal OMP’ers zijn geen aanwijzingen voor een dergelijk ‘optimum’ gevonden. 

Beleidsimplicaties

Volgens goed wetenschappelijk gebruik is nader onderzoek met andere modellen en ook andere en recentere data nodig om deze voorlopige onderzoeksresultaten nader te staven. Als deze bevindingen ook dan stand houden is een belangrijke beleidsimplicatie dat het belangrijk is voor een economie om een juiste balans te vinden tussen het aantal zelfstandigen zonder personeel en het aantal andere arbeidsmarktdeelnemers.

Doorsturen  |  4  |  Nieuwsbrief

Reacties

Heidi Brethouwer

8-11-2012 10:26  |  

Jeroen Prinsen

8-11-2012 10:56  |  

Suzy Willemsen

8-11-2012 20:13  |  

De vraag die ik in dit onderzoek mis is: ''waaruit is deze groei aan ZZP-ers voortgekomen?''. Als je daar naar kijkt zie je volgens mij dat de toename van ZZp-ers hand in hand gaat met een afname aan economische activiteiten, wat vaak resulteert in een drastisch dalend aanbod van werkplekken. Bij mij rijst dan de vraag of een toename van ZZP-ers geen signaal is van een haperende economie en moeten er geen activiteiten worden ondernomen om het ZZP-schap te ontmoedigen, maar om de economie te stimuleren.

Adriana van Schalken...

9-11-2012 16:44  |  

Ik ben het wel met Suzy eens. Te toename van ZZP'ers is ook volgens mij te wijten aan de slechte economie. Ik zie het om mij heen veel gebeuren, mensen die ontslagen worden kiezen uiteindelijk voor het ZZP bestaan.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.