Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'MKB neemt scholingsrecht OR niet serieus'

11 oktober 2012 - Veel bedrijven met 50 tot 100 werknemers nemen het wettelijke recht op scholing dat hun ondernemingsraad heeft niet serieus. Een op de vier OR's uit het MKB gaat in 2012 niet eens op gezamenlijke cursus.

Gaat het om individuele trainingen, dan is het nog droeviger: slechts de helft van alle OR-leden in kleine organisaties volgt zo'n cursus. Een op de vier MKB-directeuren weigert  wel eens een scholingsaanvraag van de OR. Bijzonder, omdat de OR niet eens om toestemming hoeft te vragen volgens de wet en het recht op scholing in de wet is verankerd. 

OR Insight 2012
Dat blijkt uit OR Insight 2012, het grootste onderzoek naar de stand van de medezeggenschap in Nederland, gemeten onder bijna 600 ondernemingsraden en hun ondersteuners, de ambtelijk secretarissen. OR Insight is opgezet door Performa, in samenwerking met FNV Formaat en met medewerking de VASMO

Effectieve scholing
Scholing is essentieel voor de ondernemingsraad. Deze is in alle bedrijven en instellingen met 50 of meer werknemers verplicht. Om volwaardig gesprekspartner te zijn van de directie is het belangrijk te weten welke rechten en bevoegdheden de OR heeft, welke thema's er spelen in de organisatie en wat er leeft onder medewerkers en welke vergader- en onderhandelingsvaardigheden nodig zijn. Daarom is het recht op scholing ook vastgelegd in de Wet op de ondernemingsraden. En terecht, zo blijkt. Hoe meer OR's op scholing gaan, hoe effectiever ze gebruik maken van hun medezeggenschapsrechten en bevoegdheden.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.