Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Arbeidsongevallenpreventie moet veel effectiever'

8 oktober 2012 - Het aantal arbeidsongevallen dat in Nederland jaarlijks plaatsvindt bevestigt het: 260.000 medische behandelingen, 84.000 werknemers die medische spoedhulp nodig hebben, waarvan er 4.200 in het ziekenhuis worden opgenomen.

Er worden jaarlijks 20.000 juridisch onderbouwde claims verstuurd naar aanleiding van ongevallen en er vallen elk jaar 75 doden door arbeidsrisico’s. Het aantal doden door arbeid gerelateerde ziekten ligt nog beduidend hoger. Dit kost het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks honderden miljoenen euro's. Een post waar nog veel te winst te halen valt. 

Safetyflyer
Recent is door Barry Peters een initiatief ontwikkeld om arbeid gerelateerde ongevallen te voorkomen. Peters was jarenlang verantwoordelijk voor veiligheid tijdens onderhoudswerkzaamheden op de Chemelot site te Geleen. Hij ontwikkelde SafetyFlyer.nl, een online arbeidsongevallen kennisbank waarin deelnemers anoniem op safetyflyers hun veiligheidsincidenten kunnen plaatsen. Een safetyflyer is een korte samenvatting van een ongeval met oorzaak, gevolg en beheersmaatregelen. Door de nieuwe safetyflyers automatisch via de website te delen met de aangesloten bedrijven ontgaat hen geen enkel risico meer. 

Sharing, Learning and Prevention

Doordat bedrijven al hun uitvoerders kunnen inschrijven wordt veiligheid een dagelijks onderwerp van gesprek en medewerkers gaan op elkaar letten in de uitvoering van werkzaamheden. De gevaren worden aan de eigen werkplek gespiegeld en medewerkers kunnen meteen veiliger aan de slag. Direct resultaat.
Structureel wordt er zo gewerkt aan het risicobewustzijn van de medewerkers en groeit de veiligheidscultuur binnen bedrijven. Immers een safetyflyer gezien is een (soortgelijk) ongeval voorkomen. Belangrijk want zo kan iedereen morgen weer veilig aan de slag. Bovendien bepaald de veiligheidscultuur van een bedrijf steeds sterker het maatschappelijke imago.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.