Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Aanstaande lastenverzwaringen vallen slecht bij ondernemers

28 september 2012 - Een meerderheid van de ondernemers is het niet eens met de kabinetsplannen zoals die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt. Met name de maatregelen die een lastenverzwaring voor ondernemers opleveren vallen uiteraard erg slecht.

Dit blijkt uit onderzoek onder het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel. Slecht valt vooral de BTW verhoging per 1 oktober 2012 (65 procent), net als de verhoging van de tarieven van energie en drinkwater (65 procent). Verder zijn ondernemers het niet eens met het voorstel om de reiskosten woon- werkverkeer voortaan te belasten, de zogenaamde forensentaks (61 procent). Bijna tweederde van de ondernemers geeft aan dat de verhoging van de energiebelasting en de BTW een (zeer) negatieve invloed zal hebben op de bedrijfsvoering. 

Hervorming ontslagrecht
De meest populaire maatregel bij ondernemers is de hervorming van het ontslagrecht: twaalf procent verwacht hiervan een (zeer) positieve invloed op de eigen bedrijfsvoering. Gevraagd naar het effect van al deze maatregelen op de economische groei, geeft 78 procent aan te verwachten dat de maatregelen weinig, of slechts enige invloed zullen hebben en vijftien procent verwacht helemaal geen invloed van deze maatregelen op de economische groei. 

Bezuinigen
Als de economische situatie in 2013 verslechtert, vindt het merendeel van de ondernemers dat er bezuinigd moet worden, bij voorkeur bij de overheid zelf (77 procent). Voor verdere lastenverzwaring (vijf procent) is geen plaats meer. Ook vindt een groot aantal ondernemers dat de economie dan gestimuleerd zou moeten worden. De meest genoemde maatregel om dat te bewerkstellingen is het terugdraaien van de BTW verhoging (48 procent). 

Verkiezingsuitslag zorgt voor groeiend vertrouwen in de politiek

Uit het onderzoek onder het Ondernemerspanel blijkt verder dat de verkiezingsuitkomst positief effect heeft op het vertrouwen van ondernemers in de politiek. Waar slechts 40 procent van de ondernemers vlak voor de verkiezingen, eind augustus, enig of veel vertrouwen had, is dat nu gestegen naar 60 procent.
Van de ondernemers ondervond 88 procent tot nu toe in 2012, invloed van de politiek op de bedrijfsvoering/winst. Dit effect was voor de verkiezingen overwegend negatief (49 procent).
De stijging van het vertrouwen is mogelijk te verklaren door het optimisme van ondernemers ten aanzien van de vorming van het nieuwe kabinet. De helft van de ondernemers is optimistisch of zeer optimistisch, 34 procent neutraal en veertien procent pessimistisch of zeer pessimistisch.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.