Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bijna helft diefstallen gepleegd door eigen personeel

18 juli 2012 - Volgens een peiling van Unizo bij 664 kleine en middelgrote ondernemingen (in Belgie) wordt 40 procent van alle diefstallen door eigen medewerkers gepleegd. In 2008 was dat nog één op drie. Bijna drie op vier mkb-bedrijven nemen geen maatregelen om dit te voorkomen, aldus 6minutes.be.

Diefstal door eigen werknemers is nog vaak een taboe. Toch zouden ondernemers en personeel daar eigenlijk over moeten kunnen praten, vindt Unizo. Hoe meer samenhang als team, des te kleiner de kans dat personeel zich aan diefstal schuldig maakt. Sociale controle en een positieve sfeer zijn de beste preventiemiddelen. 

Richtlijnen
Om diefstallen te voorkomen, raadt Unizo aan interne richtlijnen inzake diefstal op te stellen. Daarin past ook een omschrijving van welk gebruik van bedrijfsmiddelen is toegestaan en welk misbruik als diefstal zal worden aanzien. Daarnaast zijn ook detectiesystemen aan de uitgang en een goed voorraadbeheer efficiënte controlemiddelen. Cameragebruik en spiegels, kunnen ook worden toegepast. Deze werken niet alleen diefstal-omtmoedigend maar geven ook de mogelijkheid om in real-time en achteraf controle uit te voeren. 

Sancties

Wanneer een personeelslid betrapt wordt op diefstal variëren de sancties in functie van de omvang en ernst van de feiten. De overgrote meerderheid, 95 procent, zal het personeelslid wel met de feiten confronteren. Vijf procent onderneemt geen actie na een diefstal.Afhankelijk van de ernst van de diefstal, gaat 58 procent van de werkgevers over tot onmiddellijk ontslag of een waarschuwing (20,7 procent). In zeventien procent van de gevallen wordt de politie erbij gehaald. 

Screen uw sollicitanten
Iets meer dan een kwart van de bedrijven neemt structurele maatregelen om diefstal door personeel te voorkomen. De meest toegepaste maatregelen zijn camerabewaking, uitgangscontroles, sleutelbeheer en systematische voorraadcontroles. Een meerderheid (73,7 procent) van de mkb-bedrijven met personeel neemt dus (nog) geen specifieke maatregelen. Vertrouwen in het eigen personeel is daarvoor de meest genoemde reden. Unizo raadt in ieder geval aan het personeel goed te screenen voor u ze in dienst neemt.


Bron: 6minutes.be Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.