Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

De Ondernemende Commissaris: goed bestuur in het MKB

5 juli 2012 - Een Raad van Advies. Veel MKB-ondernemers klinkt het te formeel in de oren, maar door de toenemende complexiteit van het ondernemersveld is er juist een groeiende behoefte aan goed bestuur.

nontbeerlijk voor een verantwoorde en professionele bedrijfsvoering, maar sommige ondernemers huiveren bij het idee dat er over hun schouder wordt meegekeken. Onnodig, vinden MKB-Hub en Syntens Innovatiecentrum, want een commissaris in het MKB biedt juist steun bij het ondernemerschap in deze hectische tijden. 

Ondernemende Commissaris
MKB-Hub lanceerde daarom in juni 2012 een formule die goed bestuur voor het MKB pragmatisch en toegankelijk maakt: De Ondernemende Commissaris. Initiatiefneemster Karin Kleingeld wil MKB-ondernemers bewust maken van de toegevoegde waarde van een professionele Raad van Advies (RvA) en helpen bij het installeren ervan: "Een RvA biedt ondersteuning bij het ondernemerschap door het inbrengen van onafhankelijk advies, kennis, het netwerk en de ervaring. Een Ondernemende Commissaris kent het MKB door en door, is proactief en houdt de MKB-ondernemer scherp door aandacht te hebben voor de ondernemer als persoon, maar ook voor de omgeving waarin hij acteert." 

Businesscluster

Innovatieadviseur Michaël Baken van Syntens zocht direct contact met Kleingeld toen het hem ter ore kwam. Hij was ervan overtuigd dat Syntens de smeerolie kon zijn tussen het initiatief en interessante partijen. Al in het eerste gesprek met Kleingeld bleek er een klik tussen de twee. "Zowel professioneel als persoonlijk," vertelt Michaël. "Ons enthousiasme wakkerde elkaar aan. Ik kende al veel partijen die weleens geïnteresseerd zouden kunnen zijn voor dit initiatief. Mooi, dacht ik, die gaan we eens bij elkaar brengen. Uit deze synergie, bij Syntens noemen we dat een businesscluster, ontstonden al snel mooie ideeën." 

Co-creatie

Kleingeld: "De netwerken van Michaël en mij ontmoeten elkaar daar. Dat leidt tot mooie discussies, ontmoetingen, goede matches en nieuwe samenwerkingsverbanden. Door het bijeenbrengen van ondernemers en commissarissen leren ze elkaars perspectieven en drijfveren kennen. Vanuit dit vertrouwen wordt er snel geschakeld." Volgens Baken is vooral deze co-creatie met veel deskundigen bijzonder: "Ervaren commissarissen, ondernemers, investeerders, adviseurs, notarissen, marketeers, wetenschappers… ze doen allemaal mee. Sommigen nemen deel, anderen hebben een rol in de formule of zijn beschikbaar voor advies. Uit enthousiasme zie je participanten ook opschuiven binnen die rollen. Een dubbele vorm van sociale innovatie dus. Er wordt gestuurd op het enthousiasme en de drivers van de deelnemers, wat leidt tot maatschappelijk verantwoord ondernemerschap op basis van integriteit, innovatie en duurzaamheid." 

Verbinden van ambities

Erik Friedeberg van Friedeberg Consultancy sloot zich aan bij het initiatief. Hij dacht al na over het installeren van een RvA, maar pas door De Ondernemende Commissaris verscherpten de contouren. Friedeberg: "Ik liet me wel adviseren, maar nooit structureel. Met een RvA organiseer je dat beter. In de snel veranderende wereld is deze structurering van advies ook nodig. Dat biedt houvast en grond voor een stabiele bedrijfsvoering." Friedeberg is ook zeer te spreken over het samenwerkingsverband tussen MKB-Hub en Syntens: "Ze vullen elkaar perfect aan. Karin heeft veel praktijkervaring en Syntens voegt daar inhoud en een groot netwerk aan toe." 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.