Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Vijf vragen over leeftijdsdiscriminatie

4 juli 2012 - Ondanks het verbod sinds 2004, wordt er nog regelmatig op leeftijd gediscrimineerd bij arbeid. Vooral bij de werving van personeel voelen ouderen zich vaak buitengesloten. Hoewel u zich serieus af kunt vragen of het uitsluiten van ouderen verstandig is voor uw bedrijf, is het dus ook gewoon niet toegestaan. Hoe zat het ook alweer?

Vijf vragen over leeftijdsdiscriminatie, die Bastiaan Vercouteren beantwoord in zijn Monsterboardblog

Waarom mag u niet selecteren op leeftijd?

Leeftijd zegt niets over iemands kwaliteiten, fysieke krachten of salariswensen. Er is dus helemaal geen reden om naar leeftijd te kijken als u op een van bovenstaande criteria wilt selecteren. Wilt u iemand die sterk genoeg is voor bepaald zwaar werk, dan vraagt u gewoon naar iemand die sterk genoeg is voor bepaald zwaar werk. Want uiteindelijk gaat het daar toch om? 

Maar ouderen zijn veel vaker ziek?
Het verband tussen gezondheid en leeftijd is zwak, aldus een rapport van TNO. Ook andere factoren zoals leefstijl en functieduur spelen mee. Jongere werknemers melden zich zelfs vaker ziek dan ouderen. Daarnaast is het verband tussen ouderdom en gezondheid complexer van aard. Zo blijkt dat lichamelijke functies van ouderen weliswaar achteruit gaan, maar dat zij daardoor nauwelijks beperkt worden in hun inzetbaarheid. Sterker: oudere werknemers zijn productiever dan jongere werknemers. 

Jongere werknemers zijn toch veel goedkoper?

Dat valt dat nog best mee. Loonschalen bereiken hun top meestal bij de leeftijd 40-45, dus 45-plussers zijn niet duurder. Maar als u echt niet te veel wilt betalen, kunt u ook gewoon een salarisindicatie in de vacature zetten. Dan merkt u vanzelf of oudere werknemers dat te weinig vinden of niet. Er zijn zat oudere werknemers die met een lager salaris genoegen nemen. 

En als u nu graag een jong personeelsbestand hebt?

Allereerst moet u zich afvragen wat daar het voordeel van is. Een afdeling met alleen maar jonge mensen mist ervaring en is ook geen afspiegeling van de samenleving. Wat is daar leuk aan? En wat maakt iemand jong? Er zijn jongeren die zich gedragen alsof ze 50 zijn en ouderen die erg jong van geest zijn. Leeftijd zegt niet alles en mag daarom terecht geen criterium zijn. 

Mag ik wel om een ‘starter’ vragen?

Nee. U mag niet selecteren op leeftijd en dus niet direct naar iemand tussen de twintig en 30 jaar vragen. Maar ook indirect mag u niet de suggestie wekken voor een jong iemand te willen kiezen. Vragen naar een starter impliceert dat u oudere werknemers uitsluit. Hetzelfde geldt voor vragen om ‘iemand met twee tot vijf jaar werkervaring’ (want waarom mag iemand niet meer dan vijf  jaar ervaring hebben?) of vragen om een student of pas-afgestudeerde.

Lees meer over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt op Werken Vandaag.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.