Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bouwkolom: opdrachtgever staat duurzaamheid in de weg

18 juni 2012 - Duurzaamheid speelt in de bouw een steeds grotere rol, maar is nog altijd niet de standaard. Volgens de meeste marktpartijen zijn het voornamelijk opdrachtgevers die de toepassing van duurzaamheid vaak belemmeren. Ook de aannemer B&U wordt relatief vaak aangewezen.

Dit blijkt uit onderzoek voor de BouwKennis Duurzaamheid & Energie Monitor 2012. Om duurzaamheid de komende jaren een grotere rol te laten spelen, moeten er volgens de markt vooral lagere prijzen komen. Daarnaast verlangt men een actievere overheid.
Veel bouwondernemingen grijpen de groeiende rol van duurzaamheid met beide handen aan en voeren plannen uit met aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. Er zijn in de markt echter nog altijd diverse belemmeringen die de toepassing van duurzaamheid tegenhouden. Het is voor bedrijven die inzetten op duurzaamheid van groot belang dat deze weggenomen worden. BouwKennis onderzocht welke marktpartijen vaak belemmerend zijn om duurzaamheid toe te passen en wat er moet veranderen wil duurzaamheid een grotere rol spelen. 

Opdrachtgever ligt dwars
Evenals bij de meting in 2010 wordt de opdrachtgever door alle marktpartijen, op de woningbouwcorporaties na, het vaakst genoemd als de partij die belemmerend is bij de toepassing van duurzaamheid. Dit is logisch omdat opdrachtgevers doorgaans de belangrijkste partij in de DMU zijn. Woningbouwcorporaties noemen de aannemer B&U het vaakst als meest belemmerende partij. Onder de andere marktpartijen staat de aannemer B&U vaak op de tweede plaats. 

Lagere prijs nodig?

Op de vraag welke veranderingen er nodig zijn om duurzaamheid de komende jaren een grotere rol te laten spelen, wordt een lagere prijs voor duurzame producten zowel door opdrachtgevers als verwerkers het vaakst genoemd. Onder de opdrachtgevers noemt gemiddeld een kwart lagere prijzen. Onder de verwerkers is dit eenderde. Deze uitkomst is opvallend, omdat duurzame producten op langere termijn juist vaak goedkoper zijn dan traditionele bouwmaterialen. De initiële investering mag dan hoger uitvallen, maar deze wordt door lagere energielasten of minder onderhoud over de levensduur terugverdiend. In de bouw ligt echter, zeker in moeilijke tijden, vaak de focus nog op de aanschafkosten.
Opvallend is dat overheidsingrijpen en duidelijkere regelgeving op een tweede en derde plaats staan. De overheid blijkt dus niet vaak te worden aangemerkt als belemmerende partij. Maar de bouwsector vraagt wel om een actievere rol van de overheid. 

Overbrengen duurzame visie

Het is voor partijen die inspelen op duurzaamheid van belang dat er zoveel mogelijk obstakels worden weggenomen die de toepassing van duurzame producten en materialen tegengaan. Deze bottleneck wordt momenteel vooral gezocht bij de opdrachtgever. Daarnaast wordt gekeken naar lagere prijzen en een actievere overheid om duurzaamheid een grotere rol te bezorgen. 

Grotere rol voor de bouwkolom zelf
Er ligt hier echter ook een grote rol weggelegd voor de bouwkolom zelf. Aan de kant van de opdrachtgever ontbreekt het vaak aan de kennis die nodig is om de juiste keuzes te maken wat betreft de total cost of ownership van een project. Zeker in tijden van economische tegenspoed zal men daarnaast snel kiezen voor de oplossing die nu het goedkoopst is. Vaak geldt echter dat een project dat tien procent meer kost in de bouwfase door slimme duurzame keuzes, goedkoper is over de gehele levensduur. Het is aan bouwende partijen om hun duurzame visie en de voordelen die hierbij horen op de juiste wijze over te brengen op de opdrachtgever. Wachten op overheidsingrijpen lijkt hierbij niet verstandig. Het is immers zeer onzeker of, wanneer en in welke vorm deze zullen verschijnen. Bedrijven die nu een duurzame meerwaarde creëren voor hun opdrachtgevers, kunnen hiermee hun eigen markt vergroten. 

BouwKennis Duurzaamheid & Energie Monitor 2012

Duurzaamheid is niet langer meer alleen een trend maar steeds vaker een licence to deliver: een eis van de markt om te mogen leveren. Maar wat betekent dit concreet voor uw onderneming? De BouwKennis Duurzaamheid & Energie Monitor 2012 schetst een gedetailleerd beeld van de rol van duurzaamheid in de bouw, nu en in de toekomst. Dit rapport vertelt onder andere welke merken het meest duurzaam zijn, hoe verschillende marktpartijen staan tegenover duurzaamheid en energie en wat hiervoor de belangrijkste redenen zijn. Daarnaast is er aandacht voor de meest kansrijke duurzame toepassingen, het duurzaamheidsgedrag van de belangrijkste marktpartijen en hoe zij zich bewegen en oriënteren rondom duurzame toepassingen. Meer weten? Bekijk dan de factsheet.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.