Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Nederlandse ingenieursbureaus pessimistischer dan buitenlandse

18 mei 2012 - Bestuurders van Nederlandse ingenieursbureaus verwachten gemiddeld een negatieve groei van -0,8 procent van de markt voor ingenieursdiensten in 2012. In België, Engeland, Duitsland en de Scandinavische landen wordt wel een positieve groei verwacht in 2012, met een gemiddelde van drie procent.

Deze conclusies zijn gebaseerd op een jaarlijks onderzoek naar trends in de ingenieursbranche, dat is uitgevoerd in Nederland, België, Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Zuid-Afrika onder méér dan 300 bestuurders. In Nederland zijn 75 bestuurders van middelgrote en grote Nederlandse ingenieursbureaus ondervraagd door Ipsos Synovate, in opdracht van Deltek en NLingenieurs

Poldercultuur
De Nederlandse bureaus verwachten in 2012 vooral kansen door het aangaan van samenwerkingen. Hierin verschilt Nederland van de andere onderzochte landen, wat volgens Ipsos Synovate te maken zou kunnen hebben met onze poldercultuur. 

Nieuwe contractvormen
Tevens is onderzocht of men zich zorgen maakt over de nieuwe contractvormen die in opmars zijn. Van de bestuurders die dit een belangrijk punt vinden, is 61 procent bang voor een verhoogd risico. Paul Oortwijn (directeur NLingenieurs) reageert: "Geïntegreerde contracten leiden niet tot meer projectrisico's, eerder tot minder. Er komt mogelijk wel een andere verdeling van de aansprakelijkheden. Ingenieursbureaus zullen hiermee moeten leren omgaan en zorgen dat zij hier voordeel uit halen". 

Workshops
Waar de Nederlandse ingenieursbureaus de grootste kansen en bedreigingen zien (en andere interessante trends) en hoe die zich verhouden tot de buitenlandse collega's, wordt toegelicht tijdens twee workshops voor ingenieursbureaus, op 7 en 12 juni bij PwC in Rotterdam en Eindhoven. Klik hier voor meer informatie over dit onderzoek en inschrijven voor (kosteloze) deelname aan de workshops.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.