Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

'Eerste effectieve bescherming voor zzp-opdrachtgevers'

4 mei 2012 - Opdrachtgevers hebben voortaan een mogelijkheid om zeker te stellen dat de papieren van ingehuurd personeel voldoen aan alle juridische en fiscale eisen. Met ingang van nu kunnen zij daarvoor terecht bij Stichting opdrachtgeversbelang ZZP-erkend.

De organisatie – kortweg ZZP-erkend – biedt opdrachtgevers die zekerheid door zelfstandige beroepsbeoefenaren een certificaat te verstrekken na controle van alle papieren. ZZP-erkend tekende op 27 april een overeenkomst met The Future Group (TFG), een exclusief samenwerkingsverband met en van zo’n 200 zzp’ers. 

Onafhankelijke organisatie
Het begon in februari 2010 toen het TFG duidelijk werd dat er een onafhankelijke organisatie voor zzp-opdrachtgevers moest komen. Bij veel opdrachtgevers worden enorme kosten gemaakt voor de administratie en het afdekken van inhuurrisico’s bij het inschakelen van tussenpersonen. Maar het zelf direct inhuren van een zzp’er brengt ook juridische en fiscale risico’s met zich mee. Gedurende 2010 en 2011 zijn met ruim 40 bedrijven en ministeries gesprekken gevoerd over de oplossing hiervoor. Hier uit kwam de behoefte voort voor een onafhankelijk certificeringinstituut dat de gegevens en documenten zoals de VAR/Verklaring arbeidsrelatie van de zzp’er checkt. Tevens was daar bij ook de wens dat het certificeringsinstituut een erkend certificaat afgeeft en de gegevens met de bijhorende documenten bijhoudt en bewaart. 

Sterke groei aantal zzp'ers
Nederland telde volgens het CBS in het vierde kwartaal van 2011 739.000 zzp’ers. Dat is een groei van 58 procent ten opzichte van 2001. Waarnemend voorzitter Jacob Verschuur van ZZP-erkend: "De markt roept om certificering van zzp’ers. Ons certificaat biedt opdrachtgevers de garantie op de echtheid en geldigheid van alle relevante inhuurgegevens en documenten als paspoort en VAR van de zzp’er. ZZP-erkend verifieert, vergelijkt en certificeert op maar liefst vijftien elementen de juridische identiteit en fiscale inhuurstatus van de zzp’er via een volledig geautomatiseerd proces. Als er een document dreigt te verlopen, krijgt de zzp’er direct een mailtje om actie te ondernemen. Een grote zorg minder voor zowel de opdrachtgever als de zzp’er zelf." 

Certificering van kennis
ZZP-erkend gaat de dienstverlening in de komende periode nog uitbreiden met de (elektronische) check op opleidingscertificaten, bijvoorbeeld voor SAP, Microsoft, Cisco, Oracle etc. en de Wft-modules, SEH, LHPen FFP.Ook de check en certificering van de diploma’s die staan geregistreerd bij de DUO/IB-Groep en de check op CV’s gaan straks tot het domein van de opdrachtgevers van ZZP-erkend behoren.
Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met TFG is een formele start naar certificering van kennis van zzp’ers een feit. TFG-oprichter, directeur Bart Timmer: "TFG heeft het voor haar eigen ondernemers goed geregeld. Onder ons dak alleen de absolute top, afgedwongen door ons samenwerkingsmodel. Onze klanten weten zich via TFG al verzekerd van kwaliteit en zekerheid in dienstverlening. Helaas is de zzp markt nog erg onvolwassen en ondoorzichtig. ZZP-erkend is enorm waardevol voor een transparantie in het zzp-landschap. Daarom is de TFG niet alleen betrokken bij de oprichting van ZZP-erkend, maar tevens de eerste afnemer."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.