Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Bouwsector omarmt vertrouwen als sleutel tot herstel

1 mei 2012 - Uit alle geledingen van bouw en vastgoed doen ze mee: van timmerlieden tot architecten, van woningbouwcorporaties tot overheden. In mum van tijd hebben zich al 2.000 mensen aangesloten bij een groep die streeft naar een cultuurverandering in de bouw door te bouwen aan vertrouwen.

Ze noemen zich Makkers en willen kortweg van rakkers naar makkers in de bouw. 

Bouwen aan vertrouwen
Op 10 mei aanstaande opent Minister Melanie Schultz van Haegen in de Nieuwe Kerk in Den Haag de manifestatie 'Bouwen aan Vertrouwen' en gaat zij in op de rol van de overheid als grote opdrachtgever en de rol van opdrachtnemers om te komen tot win win samenwerking. Het is het voorlopige hoogtepunt van een jonge groep van oude en jonge mensen die vinden dat het heel veel beter kan in de bouw en dat ze dat zelf in de hand hebben door te bouwen aan vertrouwen. Ze zien vertrouwen als de sleutel tot betere samenwerking en zijn ervan overtuigd dat daarmee ongelofelijk veel bereikt kan worden: beter maatwerk tegen lagere kosten, binnen de planning, met meer plezier en betere marges. De huidige praktijk ontaard niet zelden in een eindeloos gevecht waarin ieder uitsluitend achter zijn eigen belang aan jaagt met slechte afstemming, hoge faalkosten, kostbare vertragingen en verlies van kwaliteit en arbeidsvreugde tot gevolg. In combinatie met de huidige stagnatie leidt dat tot aanzienlijke verliezen die menig bouwer de kop kost en klanten achterlaat met onvoltooide werken. Meer en meer zien opdrachtgevers en -nemers in de bouw dat dit een doodlopende weg is, dat het anders moet en dat het anders kan. 

Goede voorbeelden
De mensen van Makkers in de bouw laten zien hoe dat kan: Door goede voorbeelden het podium te geven en daarvan filmpjes op YouTube te zetten, in pittige discussies op LinkedIn, door gezamenlijk mores en methoden te ontwikkelen en door die breed onder de aandacht te brengen. Dat spreekt de bouw enorm aan. De groep groeit als kool, de bijeenkomsten zijn druk bezocht, de filmpjes worden veel bekeken en het loopt storm voor de manifestatie. 
Na de minister delen vier verschillende autoriteiten hun ervaringen met het bouwen van vertrouwen. 's Middags krijgt een icoonproject op het gebied van samenwerking het podium en daarna gaat de hoogste inkoopbaas van de Koninklijke BAM Groep met de zaal in discussie over hoe zij het uitknijpen van onderaannemers willen beëindigen. Daarna gaan alle Makkers met elkaar over tal van verwante thema's in gesprek om te komen tot een heus Makkers Manifest dat focust op de essentie van makkersgedrag: Wat moet je doen en laten om te bouwen aan vertrouwen en te komen tot win win samenwerking.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.