Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Overnemer dominanter en marktgerichter dan starter

18 april 2012 - Overnemers verschillen beduidend van starters. Dit blijkt uit onderzoek van dr. Lex van Teeffelen van Hogeschool Utrecht onder het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel. Die verschillen zitten hem niet alleen in ervaring en achtergrond, maar ook in persoonlijkheid.


Overnemers marktgerichter
Bedrijfsovernemers zijn doorgaans minder ontevreden met hun baan en vinden makkelijker passend werk dan starters. Het zijn vaker dominante, marktgerichte personen met veel doorzettingsvermogen maar ook met een lagere bereidheid tot het nemen van risico's. Deze persoonskenmerken spelen samen met flexibiliteit een doorslaggevende rol bij de (omzet)groei van hun bedrijf.  Uit het onderzoek blijkt tevens dat bij beide typen andere factoren bepalend zijn voor de (omzet)groei van hun bedrijf.

Jonge starters succesvoller
Bij starters zijn vooral human capital factoren (leeftijd en eerdere werk- en managementervaring) van belang voor groei. Bij starters speelt leeftijd een belangrijke rol: hoe ouder starters zijn, hoe lager hun omzetgroei. Bij overnemers is eerdere ervaring met het ondernemerschap meer van belang. Overnemers zijn onverwacht jonger dan starters en beschikken over minder jaren werk- en managementervaring.

Werkgelegenheid
Internationaal onderzoek wijst uit dat starters de concurrentiekracht van het bedrijfsleven
versterken, maar dat zij op lange termijn een negatief effect hebben op de werkgelegenheid. Het zijn vooral de bedrijven van bedrijfsovernemers die een hoge overlevingskans hebben, bijdragen aan innovaties, omzetgroei en de werkgelegenheid. 

Belang overnames
"Nederland schiet, net als in andere EU-landen, tekort op de markt bij overnameadvisering," aldus Van Teeffelen. "Nederland kent geen landelijke of regionale ondersteuningsprogramma's voor kopende ondernemers. Ook is er gebrek aan financieringsmogelijkheden bij overnames in het micro- en kleinbedrijf. Dit terwijl het aannemelijk is dat het belang van bedrijfsovernemers voor de economie groter is dan die van starters."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.