Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

3 november 2010 - De vraag naar informele investeringen creëert tot op zekere hoogte zijn eigen aanbod. Dat blijkt uit het research report ‘What determines the volume of informal venture finance investment and does it vary by gender?’ van EIM.

Op microniveau blijkt dat individuen met ondernemerschapskenmerken (bijvoorbeeld in de zin dat ze ervaring hebben met het starten of runnen van een eigen bedrijf of dat ze beschikken over competenties om een bedrijf te starten) vaker zelf ook informeel investeerder zijn. Ervaring in, en affiniteit met ondernemerschap vergroten de kans om een hoog rendement op informele investeringen te kunnen behalen. Dit hogere rendement maakt het aantrekkelijker om ook daadwerkelijk te investeren. Op macroniveau blijkt dat de ondernemersratio van een land (een indicator voor de vraag naar financiering) een positieve invloed heeft op het aanbod van informeel investeringskapitaal in dat land. 

Informele investeringen belangrijk voor nieuwe bedrijven
Informele investeringen door particuliere investeerders vormen een belangrijke financieringsbron voor nieuw opgerichte, ambitieuze bedrijven. Juist voor deze bedrijven is het moeilijk om via bankleningen of de formele venture capital markt kapitaal te verwerven, omdat de risico’s van deze bedrijven relatief groot zijn: er is veel investeringskapitaal nodig waar in de beginfase weinig verwachte inkomsten tegenover staan. 

Unieke database 
Hoewel de kenmerken van informele investeerders al vaker onderzocht zijn in de literatuur, is nog weinig bekend over de hoogte van investeringen en waardoor deze bepaald wordt. In dit rapport maken we gebruik van een unieke dataset –de Global Entrepreneurship Monitor (GEM)– die voor een steekproef van meer dan 125.000 volwassenen in 21 ontwikkelde landen informatie bevat over hun informele investeringsgedrag: investeert men eigen geld in bedrijven van derden (uitgezonderd aandelenbeleggingen), en zo ja, hoeveel? 

Verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke investeerders
Naast de bevinding dat de vraag naar informele investeringen tot op zekere hoogte zijn eigen aanbod creëert, vinden we diverse verschillen in de determinanten van investeringsvolumes tussen mannelijke en vrouwelijke investeerders. Zo speelt de eigen inschatting van ondernemerscompetenties een belangrijke rol voor mannen, terwijl daadwerkelijke ondernemerservaring een grotere rol speelt voor vrouwelijke investeerders. Mogelijk zijn vrouwen voorzichtiger van aard waardoor ze pas hogere bedragen durven te investeren in bedrijven van derden als ze daadwerkelijk de relevante competenties hebben opgebouwd middels ondernemerschap.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.