Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Elf films die iedere ondernemer zou moeten zien

2 november 2010 - Films over ondernemen zijn er genoeg, zelfs als ze in eerste instantie niet direct met het bedrijfsleven te maken lijken te hebben. In ieder geval bevatten ze interessante lessen voor ondernemers. Elf films die u niet mag missen!

Citizen Kane (1941)
Deze ‘must see’ klassieker volgt het leven van Charles Foster Kane, een fictieve krantenicoon die enigszins gebaseerd is op William Randolf Hearst. De film gaat over het meedogenloze streven naar rijkdom en macht en wat dat, uiteindelijk, waard is. 

Glengarry Glen Ross (1992)
De werkloosheid is hoger dan ooit, en dit verhaal over wanhopige makelaars is ook momenteel weer erg herkenbaar. De hoofdrollenw worden vertolkt door sterren als Al Pacino, Jack Lemmon, Alan Arkin, Ed Harris, Kevin Spacey, Jonathan Pryce en Alec Baldwin, van wie de meest gequote speech in het bedrijfsleven afkomstig is. De les voor ondernemers: vind betere manieren om uw mensen te motiveren dan continu dreigen met ontslag. 

Barbarians At The Gate (1993)
Deze komische film gaat over de (toen) grootste overname in de geschiedenis en is gebaseerd op het boek van de journalisten Bryan Burrough en John Helyar. James Garner zet een charmante F. Ross Johnson neer - de chaotische, inhalige CEO van RJR Nabisco - die probeert zijn bedrijf te verkopen met behulp van enkele welgestelde medestanders. Als er andere rijke gegadigden in beeld verschijnen schiet de prijs omhoog. Les: als u geld binnen wilt halen of wilt verkopen, zorg dan voor wat concurrentie. 

It's A Wonderful Life (1946)
Een (kerst)verhaal over de kleine ondernemer George Bailey die niet op steun van zijn bank hoeft te rekenen. Clarence, Bailey's beschermengel komt hem redden, evenals andere belangrijke mensen in het leven van de ondernemer. Les: in moeilijke tijden is het goed om een loyale en eerlijke achterban te hebben. 

Gosford Park (2001)
Dit moordmysterie zit vol prachtige dialogen en ontelbare subplots. Sir William McCordle, een lompe aristocraat, geeft een feest in zijn landhuis op het Engelse platteland. Veel van de gasten hebben een geode redden om hem iets aan te doen. Hij eindigt dan ook op zijn bureau met een mes in zijn borst. De scherpste zakelijke les is afkomstig van het hoofd huishouden, gespeeld door Helen Mirren, die een haarfijne definitie van klantenservice te berde brengt: "Ik ben de perfecte bediende. Ik weet wanneer ze honger hebben, en zorg dat het eten dan klaar is. Ik weet wanneer ze moe zijn en het bed opgemaakt moet zijn. Ik weet het voordat ze het zelf weten." 

Session 9 (2001)
Deze relatief onbekende thriller gaat over een aan de grond geraakte asbestverwijderaar en zijn vier medewerkers, die een klus aannemen om een verlaten gekkenhuis op te ruimen. Natuurlijk zitten er addertjes onder het gras: ze moeten een klus waar twee weken voor staat in een week klaren, en er waart iets kwaadaardigs rond in de gangen van de inrichting. Les: neem niet iedere klant aan, hoe hard u het geld ook nodig hebt. 

Risky Business (1983)
Deze film gaat over de essentie van het ondernemerschap: identificeer een behoefte in de markt en bevredig die. Oke, de film gaat ook over het oudste beroep ter wereld en een dure Porsch belandt in het water, maar de boodschap blijft overeind. 

Office Space (1999)
Blij dat u nog werk hebt? Dat mag, maar het betekent niet dat u dag in dag uit met pijn en moeite aan de slag zou moeten gaan. Heeft u een duwtje in de rug nodig om weer leven in de brouwerij te brengen? Dan is deze film een must. 

American Gangster (2007)
Oké, u hoeft niet meteen een hele wijk te dwingen drugs te gaan verkopen zoals Frank Lucas (gespeeld door Denzel Washington) in deze film doet, maar u kunt wel iets van hem leren: het aanwijzen en uitbuiten van inefficiënties in de markt en succesvol marktaandeel wegkapen bij gevestigde partijen. 

I.O.U.S.A. (2008)
Het doel van deze duistere documentaire is iedereen panisch te maken voor de (toen) ontluikende kredietcrisis en de pijnlijke gevolgen van financiële en fiscale onwetendheid. Als u aan het plannen bent voor de toekomst, is het van belang wel over deze kennis te beschikken, en te weten hoe de financiële markten nu echt werken. 

Man On Wire (2008)
Deze documentaire gaat over de oversteek tussen de twee torens van het World Trade Center in 1974 via een stalen kabel door koorddanser Philippe Petit. Petit en zijn handlangers hebben deze (zeer illegale) actie acht maanden lang voorbereid, zo moesten ze onder andere langs de beveiliging komen en hun materiaal ongemerkt op de daken zien te krijgen. Les: aan de basis van elke topprestatie staan passie en visie.


Bron: BusinessWeek Doorsturen  |  1 reactie  |  Nieuwsbrief

Reacties

john

29-11-2013 00:15  |  

American Gangster is zeker een favorite van mij. Een aanrader die in deze rijtje thuishoort is de film over Marck Zuckerberg. Heeft mij zeker geinspireerd!

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.