Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Wetsvoorstel thuiswerken overbodig

20 februari 2012 - Het voorstel om werknemers een recht op thuiswerken te geven, is volstrekt overbodig. Dat stelt AWVN in reactie op een initiatief-wetsvoorstel van de Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks).

Volgens AWVN behoren afspraken over flexibiliteit in het werk bij uitstek tot het domein van werkgevers en werknemers. "Als er vraagstukken zijn op dat gebied, dan bespreken werkgever en werknemer dat zelf - in goed overleg. Men zit echt niet te wachten op dit soort symboolwetgeving."

Overleg werkt prima
In de praktijk blijkt dat overleg prima te werken, getuige bijvoorbeeld de opkomst van ‘het nieuwe werken’. Dat maakt wetgeving echt volstrekt overbodig, vindt AWVN. "Het lost geen probleem op. De maatschappelijke behoefte aan meer flexibiliteit wordt al vervuld, zonder wetgeving." 

Aanvullende regelingen
Uit cijfers van de werkgeversvereniging blijkt dat bij een grote meerderheid van de bedrijven al afspraken over werktijden en werkplek zijn gemaakt. Soms zijn die vastgelegd in de cao, in veel gevallen in aanvullende regelingen buiten de cao om, op de werkvloer. Gemiddeld gaat het dan om de helft van de werknemers in die bedrijven, voor wie de mogelijkheid bestaat om werktijden flexibel in te vullen. AWVN: "De indieners van het wetsvoorstel baseren zich op cao-cijfers waaruit zou blijken dat er niks geregeld is. Maar omdat op dit vlak veel buiten de cao om is vastgelegd, geven die cijfers een onjuist beeld. De indieners baseren zich op niets." 

Afspraken over flexibiliteit
Vorig jaar publiceerde AWVN samen met de vakbonden CNV Vakmensen, FNV Bondgenoten en De Unie een sociaal manifest waarin zij onder meer het maken van afspraken over flexibiliteit bepleiten. Volgens de opstellers van het manifest kan vergroting van de flexibiliteit in het werk in het voordeel van werknemers én van werkgevers uitwerken.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.