Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

8 februari 2012 - Ook in januari werden opvallend weinig cao’s afgesloten. In de maand januari zijn 169 akkoorden verlopen, terwijl slechts veertien akkoorden over een nieuwe cao zijn bereikt. Dat blijkt uit cijfers van AWVN.

Effectief moeten veel werknemers het dan doen met een ‘verouderde’ cao. Eerder berichte AWVN al dat van de 550 cao’s die in 2011 afliepen 150 op 31 december nog niet vernieuwd waren. Over heel 2012 moeten 483 cao’s vernieuwd worden. 

Lagere loonstijgingen
De loonstijgingen die vakbonden en werkgevers in januari met elkaar afspraken, zijn met 1,3 procent lager dan die in de voorgaande maanden. De gemiddelde loonstijging van alle zogenaamde ‘2012-akkoorden’ – dat is inclusief een aantal in december afgesloten cao’s - is 1,4 procent. 

Onzeker klimaat
Dat vakbonden en werkgevers in veel gevallen geen haast lijken te hebben, verklaart AWVN uit de onzekere economische situatie en uit de pensioenproblematiek die als een donkere wolk boven het bedrijfsleven hangt. 

FNV
Tegen de achtergrond van de grote onzekerheden, kijkt AWVN met enige zorg naar de voorstellenbrieven van de grootste vakbond, de FNV. Alle FNV-onderhandelaars stellen een looneis van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 300 euro of meer. "Dat is ver boven wat de markt op dit ogenblik als verantwoord beschouwt," aldus de werkgeversvereniging. 

Verdiencapaciteit
Volgens AWVN is uiterste voorzichtigheid geboden bij het maken van afspraken over structurele loonsverhogingen. De werkgeversvereniging adviseert om het cao-overleg vooral te gebruiken voor het maken van afspraken om de verdiencapaciteit van de onderneming te vergroten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om afspraken over flexibeler werken en om het wegnemen van belemmeringen om meer uren te werken of om langer door te werken, bijvoorbeeld ook na de pensioengerechtigde leeftijd. 

Duurzame inzetbaarheid
AWVN is tevreden over het feit dat in de cao-besprekingen duurzame inzetbaarheid een hoofdrol blijft spelen. Het gaat daarbij om een groeiend aantal concrete afspraken rond scholing, oudere werknemers, diversiteit en vitaliteit van werknemers. In acht van de tien nieuwe cao´s worden dergelijke afspraken gemaakt.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.