Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Ondernemers massaal de dupe van voorstel fiscus over btw-correctie auto

26 januari 2012 - De regels voor de voorgeschreven btw-correctie bij auto’s zijn veranderd. Hierbij gaat het om regels die ondernemers moeten toepassen als ze btw corrigeren die eerder is afgetrokken over de kosten van auto's van de zaak in verband met privé gebruik.

Ondernemers kunnen nu financieel profiteren mits zij formeel bij de Belastingdienst tijdig bezwaar maken tegen de gewijzigde berekening. De verwachting is dat ondernemers dit massaal gaan doen. Om die reden is de Belastingdienst samen met de SRA met een collectieve oplossing gekomen. Accon avm vindt het voorstel echter praktisch onuitvoerbaar en niet volledig. De ondernemer wordt hier de dupe van. Bovendien druist het voorstel van de Belastingdienst regelrecht in tegen de afspraken die accountantskantoren en de Belastingdienst met elkaar hebben gemaakt in het kader van het Convenant Horizontaal Toezicht. 

Administratieve rompslomp

Ondernemers kunnen zich bij de Belastingdienst inschrijven op een speciale ‘bezwaarlijst’. Hoewel ze geen bezwaarprocedure hoeven te doorlopen, geldt als voorwaarde dat de ondernemer een grote hoeveelheid gegevens moet verstrekken. Daarnaast moeten zij de uitkomsten accepteren van de proefprocedures over de bezwaren, terwijl in deze proefprocedures lang niet alle bezwaren aan bod komen. René de Visser, Directeur Belastingadvies Accon avm: "De Belastingdienst stelt te veel eisen en voorwaardes. Dit maakt het voor de ondernemers niet makkelijker. Het zorgt alleen maar voor meer administratieve rompslomp." 

Gebroken boekjaar brengt extra administratieve rompslomp
De btw-ondernemer met een gebroken boekjaar dient de btw-aangifte over verschillende posten op verschillende momenten in het jaar aan te geven. Voor ondernemers met een van het kalenderjaar afwijkend boekjaar, oftewel gebroken boekjaar, brengt dit praktische bezwaren met zich mee. Het betekent voor hun een enorme lastenverzwaring. Een wijziging in de wet is noodzakelijk. Accon avm heeft daarom de Belastingsdienst gevraagd toe te staan dat het privégebruik niet in de laatste aangifte van het kalenderjaar moet worden aangegeven, maar in de laatste aangifte van het boekjaar. De Visser: "Dit verlaagt voor cliënten met een afwijkend boekjaar de administratieve lasten enorm, is procesmatig beter te beheersen en heeft geen negatieve effecten op de btw-afdracht van deze ondernemers." Vooralsnog geeft de Belastingdienst geen gehoor aan dit verzoek. 

Individueel bezwaar voor 10.000 ondernemers

Accon avm gaat, mits er niets verandert aan het voorstel van de Belastingdienst, voor in totaal 10.000 ondernemers die met deze correctie te maken hebben individueel bezwaar aantekenen. Volgens De Visser biedt dit de grootste kans op financieel voordeel. Hierbij gaat het om een bedrag tussen de 500 en 1.200 euro per auto per jaar.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.