Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zeven tips om te onderhandelen met uw leveranciers

28 oktober 2010 - Vindt u het moeilijk te krijgen wat u nodig heeft van uw leveranciers (lees: een prijsverlaging te bedingen), zonder de relatie te schaden? Management Today komt u te hulp met zeven tips.

1. Doe wat u moet doen
Indien u echt niet anders kunt dan snijden in uw kosten omdat u anders over de kop gaat: wees daar eerlijk over tegen uw leveranciers. 

2. Geef ze tijd
Bereid uw leveranciers tijdige voor op een eventuele inkomstendaling. De kans is groot dat zij het ook moeilijk hebben en op deze manier geeft u ze tijd maatregelen te treffen. 

3. Wees open en eerlijk
Praat met elkaar. Ook in het zakenleven draait alles om persoonlijke relaties, en de kans is groot dat u uw leverancier weer nodig zult hebben als de economie aantrekt. Oprechte sympathie helpt u de relatie in stand te houden. 

4. Ga niet over uw budget heen
Openstaan voor onderhandelingen lijkt misschien menselijker, maar u maakt het uzelf en de ander stukken eenvoudiger als u vanaf het begin duidelijk bent over wat u wel en niet uit kunt geven. 

5. Houd het hoofd koel
Er staat misschien meer op het spel nu maar blijft bij uzelf. Raak niet in paniek. Dan neemt u foute, ondoordachte beslissingen. 

6. Onderhandel over iets anders dan de prijs
Als u de prijs niet omlaag kunt krijgen, kunt u misschien iets anders gedaan krijgen? Denk aan snellere levertijden, ruimere betalingsvoorwaarden of kwantumkorting. 

7. Zorg voor een alternatief
Wat doet u als uw leverancier u niet tegemoet kan komen? U kunt het accepteren en kijken of u ergens anders op kunt besparen of op zoek gaan naar een andere leverancier. Zorg in ieder geval voor een plan B.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.