Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Omzet webwinkel blijft ondanks alles stijgen

10 januari 2012 - Het MKB-segment van de Nederlandse webwinkels heeft in 2011 een groei doorgemaakt van bijna tien procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Hoewel de stijging de laatste maanden iets achterbleef kunnen webwinkeliers tevreden terugkijken op 2011.

Dit blijkt uit een onderzoek van Mijnwebwinkel. Eerder meldde Mijnwebwinkel al dat de omzet in de eerste helft van 2011 met ruim elf procent is gestegen. Opvallend is dat consumenten ook in de maanden juli en augustus relatief veel online besteedden ten opzichte van dezelfde periode in 2010. 

Stijging verkopen zwakt af in het najaar
In het najaar van 2011 stagneert de groei. Hoewel de online verkopen in november en december vooral door Sinterklaas en kerst een recordhoogte bereikten, kwam de stijging ten opzichte van het jaar ervoor uit op niet meer dan twee procent. Het gemiddelde aankoopbedrag, in november en december van 2010 nog 61 euro, daalde maarliefst met tien procent naar een bedrag van 55 euro. Goedkopere producten leken bij de kerstinkopen daarom voorrang te krijgen van een meer oplettende consument. 

Gedaald consumentenvertrouwen mogelijke oorzaak
Mede door het verslechterde economische klimaat nam het consumentenvertrouwen de afgelopen maanden steeds verder af. De koopbereidheid van de consument daalde in november met elf punten. Volgens het CBS waren consumenten nooit eerder zo somber over hun financiële situatie. Het is niet onwaarschijnlijk dat de verslechterde stemming van invloed is geweest op het online koopgedrag in de laatste maanden van het afgelopen jaar. 

Eindoordeel over 2011 gematigd positief

Alles samengenomen was het afgelopen jaar positief voor de webwinkeliers in Nederland. Ondanks de sterke afname van de omzetstijging de laatste jaren was er ook vorig jaar nog sprake van dubbele groeicijfers. Zeker in vergelijking met de detailhandel, waar voor 2011 geen toename of zelfs een lichte daling van de omzet werd verwacht, valt dit niet tegen. Alleen de neerwaartse tendens in de laatste maanden van het jaar kan reden zijn voor enige zorgen. "Toch verwachten we dat ook dit jaar de online omzet die van 2011 dicht zal benaderen," stelt Alex Pansier, eigenaar van Lemonweb, het bedrijf achter Mijnwebwinkel. "Met name door de inzet van multichannel als verkoopstrategie, nu al zeer populair bij vooral grotere winkelketens, zal het internet een steeds grotere rol gaan spelen in het aankoopproces van de consument. Ook kleinere webwinkels kunnen door middel van specialisatie en door in te spelen op klantbeleving hun omzetgroei veiligstellen."

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.