Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Opvallende samenwerking bonden en werkgevers

1 december 2011 - Terwijl op ‘Haags’ niveau de verhoudingen moeizaam blijven, blijken vakbonden en werkgevers in bedrijven volop samen te werken rond het thema ‘duurzame inzetbaarheid’.

Dat blijkt uit het boekje ‘Duurzaam meedoen’ dat de vakbonden De Unie, CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten publiceerden samen met werkgeversvereniging AWVN. In het boekje worden tien praktijkvoorbeelden beschreven van bedrijven waar werknemers en werkgever samenwerken aan duurzame inzetbaarheid. 

Praktijkvoorbeelden
In de praktijkvoorbeelden gaat het om projecten die gericht zijn op verduurzaming van de inzet van arbeid. Werknemers moet het werk langer kunnen en willen volhouden – het werk moet leuker worden, als zinvoller worden ervaren en gelijktijdig moet de productiviteit verbeteren. Daarvoor wordt een groot scala van instrumenten ingezet, van opleidingsbeleid tot arbeidsvoorwaarden.
De rode draad in de voorbeelden is dat werkgever en werknemers een gedeeld belang hebben bij de ontwikkeling van duurzame inzetbaarheid. Voor werknemers betekent het leuker werk dat langer is vol te houden, voor werkgever betekent het een concurrerender, sterker bedrijf. 

Nieuwe arbeidsverhoudingen
De publicatie van ‘Duurzaam Meedoen’ past in het gedachtegoed van het sociaal manifest ‘Naar nieuwe arbeidsverhoudingen. Mensen maken het verschil, mensen realiseren groei’. Het manifest werd aan het begin van 2011 door de vier organisaties gepubliceerd en spreekt de intentie uit om werk te maken van duurzame inzetbaarheid. Het manifest is te vinden op de websites van de organisaties.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.