Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

VZZP: geen verplichte verzekeringen voor zelfstandigen

29 november 2011 - De VZZP ziet niets in het idee van SER-lid Grapperhaus om zelfstandigen te verplichten zich te verzekeren tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of inkomensverlies. Dat is de verkeerde benadering van een overigens belangrijke vraag, stelt de VZZP. Die juiste vraag is, of een sociaal vangnet voor zelfstandigen georganiseerd kan worden.

Voor de VZZP zijn dan een paar criteria belangrijk:
- toegankelijkheid (wie mag er deelnemen?);
- betaalbaarheid (wat kost het en wie bepaalt dat?);
- keuzevrijheid (mag ik zelf uitmaken of ik wil meedoen?!);
- beheer (hebben zelfstandigen een stem in organisatie of bestuur van een fonds of verzekering?). 

Sociaal arrangement

Iedereen die voor zichzelf begint weet wat de (te hoge) kosten zijn van een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid en iedereen weet dat opbouwen van pensioen er (soms) bij inschiet. Maar om, zoals Grapperhaus wil, zelfstandigen ongeveer gelijk te stellen met werknemers, is de verkeerde insteek.
De VZZP is bezig met het verkennen van de mogelijkheden van een goed sociaal arrangement voor zelfstandigen. Pijlers zijn onder andere bescherming (tegen arbeidsongeschiktheid) en zorg-voor-later(pensioen). 

Keuzevrijheid

Keuzevrijheid is een belangrijk gegeven: veel ondernemers vrezen dat het verplicht opleggen van verzekeringen gelijk staat aan ‘geld naar de verzekeraar brengen’. Dergelijke verplichtingen staan haaks op wat een zzp’er in ondernemerschap zoekt en ervaart: ruimte en vrijheid om naar eigen inzicht te ondernemen. De kunst is om die drijfveer te combineren met relevante sociale voorzieningen. Het verzekeren tegen werkloosheid past daar niet in.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.