Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Kloof tussen politiek en ondernemend Europa nog duidelijk aanwezig

19 oktober 2010 - Op 14 oktober kwamen op uitnodiging van de Kamer van Koophandel 26 toonaangevende en innovatieve ondernemers in Brussel bij elkaar om deel te nemen aan het tweejaarlijkse European Parliament of Enterprises.

De ondernemers, waaronder de winnaar van de Gazellen Award Daniel Bols van Senso Gietvloeren en de zakenvrouw van het jaar 2008 Joke van der Ven van Brief op Bestelling, hadden de avond vooraf een korte informele ontmoeting met ZKH Prins Constantijn, Lid van het kabinet van Eurocommissaris Kroes. Ook spraken zij die ochtend met een aantal Nederlandse Europarlementariërs, waaronder Toine Manders (ALDE/VVD), Dennis de Jong (GUE-NGL / SP) en Judith Merkies (S&D/PvdA) De Europarlementariërs vroegen de ondernemers om vooral knelpunten aan te dragen en met ideeën te komen. "Wij hebben jullie voeding nodig om hier goed beleid te maken." 

Grote kloof
Uit de pittige maar constructieve discussie die volgde bleek dat de kloof tussen beleidsmakers in Brussel en ondernemend Nederland nog groot is. Zo maakten de ondernemers zich hard voor een Europees patent, en wilden ze weten wat er met hun stem werd gedaan. Toch is er een duidelijk besef dat beide partijen elkaar nodig hebben om tot goed ondernemersbeleid te komen en is dat volgens beide partijen met het EPE 2010 weer een stap dichterbij gekomen. 

Toegang tot markten
Het EPE riep de Europese beleidsmakers op hen te verlossen van de vele obstakels die hen hinderen bij het betreden van zowel de interne Europese als de wereldwijde markt. Ook pleitten zij voor een meer Europese benadering in de besluitvorming over ondernemerschap gerelateerde zaken.
Jan Nijhof van Nijhof Bouw en Woonwaren (Baarn) opende namens de Nederlandse ondernemers met een pleidooi voor een snellere afhandeling van kredietaanvragen door banken en eiste duidelijkheid voor de aanvrager binnen 14 dagen. "Als er geen zelfregulering van banken komt, dan moet het maar via een Europese wet."
Daniel Bols van Senso Gietvloeren deed een oproep voor het realiseren van de Europese B.V. die het oprichten van bijvoorbeeld dochterondernemingen in andere Europese landen zou vereenvoudigen. 

Politiek houdt te weinig rekening met MKB
Het debat maakte duidelijk dat de ondernemers een efficiënt en effectief Europa willen dat rekening houdt met hun wensen. Ze hebben vertrouwen in de toekomst maar het ontbreekt ze nog aan de noodzakelijke instrumenten en condities om echt te kunnen doen waarvoor ze bestaan: ondernemen. Dat 83 procent van de EU-ondernemers 'nee' zei op de vraag of Europa voldoende rekening houdt met het MKB is daarbij tekenend. Zij doen een beroep op de Europese beleidsmakers om daar nu verandering in te brengen. 

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.