ABCOUDE - Een werknemer leert veel over een bedrijf tijdens zijn dienstbetrekking. Je wilt als werkgever niet dat de werknemer deze kennis en goodwill, na beëindiging van de dienstbetrekking, gaat gebruiken als hij bij een concurrent gaat werken. Dit kun je voorkomen door middel van een concurrentiebeding. De redactie legt de belangrijkste aspecten van een concurrentiebeding uit en stelde een voorbeeld op.
• Voorwaarden
• Concurrentiebeding tijdelijk contract
• Boetebeding
• Einde concurrentiebeding
• Verschil met een verbod op nevenwerkzaamheden
• Verschil met een relatiebeding
Gratis download:
Concurrentiebeding
Zie ook:
Concurrentiebeding ook in tijdelijk contract
Voorwaarden
Een concurrentiebeding is alleen geldig als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Allereerst moet een concurrentiebeding altijd schriftelijk worden vastgelegd. Dit kan in de arbeidsovereenkomst, maar bijvoorbeeld ook in een addendum of in de aanvullende arbeidsvoorwaarden. De werknemer moet daarbij ook schriftelijk akkoord gaan met het document waarin het concurrentiebeding staat opgenomen. Daarnaast mag een werknemer niet onbillijk benadeeld worden in vergelijking met het bedrijfsbelang van de werkgever. Kijk dus ook goed of bijvoorbeeld de tijdsduur van het concurrentiebeding redelijk is. Een laatste voorwaarde is dat de werknemer meerderjarig moet zijn. Is de werknemer minderjarig, dan moeten de ouders toestemming geven voor het opnemen van een concurrentiebeding.
Concurrentiebeding tijdelijk contract
Sinds 2015 is het alleen mogelijk een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd op te nemen indien hiervoor zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zijn. Deze zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen moeten ook voldoende gemotiveerd worden en vastgelegd worden in een toelichting bij het concurrentiebeding. Rechters toetsen hier streng op, neem een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd dus alleen op als hier daadwerkelijk goed gemotiveerde redenen tegenover staan.
Tijdsduur concurrentiebeding
Een concurrentiebeding heeft vaak een bepaalde tijdsduur. Na verloop van een bepaalde tijd kan informatie en kennis verouderd zijn en bovendien mag de werknemer niet onbillijk benadeeld worden. De gebruikelijke tijdsduur voor een concurrentiebeding is één tot twee jaar. Een tijdsduur van zes maanden is echter ook mogelijk.
Boetebeding
Tegenover het overtreden van een concurrentiebeding wordt veelal een boetebeding opgenomen. Hiermee kan de werkgever de (inmiddels ex-)werknemer een boete opleggen indien deze tegen het beding in, toch een onderneming opricht of gaat werken bij een concurrent. Let erop dat je deze boete niet voor jezelf mag innen, je mag er zelf geen voordeel van hebben. De boete kan bijvoorbeeld gedoneerd worden aan een goed doel. Daarnaast mag de hoogte van de boete niet buitensporig hoog zijn. Kijk hierbij bijvoorbeeld naar de verhouding met het loon van de werknemer.
Einde concurrentiebeding
Het concurrentiebeding vervalt indien de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd gedurende de proeftijd. Ook vervalt het beding indien de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd door een faillissement of bij beëindiging waarbij de werkgever schadeplichtig is. Dit is bijvoorbeeld het geval als de werknemer ten onrechte is ontslagen op staande voet.
Vernieuwen concurrentiebeding
Als de functie van de werknemer drastisch verandert, of als het contract wordt verlengd onder andere voorwaarden, kan het verstandig zijn opnieuw een schriftelijk concurrentiebeding op te nemen. Als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en dezelfde voorwaarden blijven van kracht, dan kan een nieuw concurrentiebeding achterwege blijven.
Verschil met een verbod op nevenwerkzaamheden
Een concurrentiebeding geldt vanaf het moment dat de arbeidsovereenkomst verbroken wordt. Een verbod op nevenwerkzaamheden kan van toepassing zijn tijdens de arbeidsovereenkomst.
Verschil met een relatiebeding
Een relatiebeding is een gematigde versie van het concurrentiebeding. Dit beding bepaalt dat je bepaalde relaties niet mee mag nemen of mag benaderen. Een concurrentiebeding gaat verder, dit bepaalt namelijk dat je bepaalde werkzaamheden niet mag verrichten. Omdat een relatiebeding een (gematigde) vorm van het concurrentiebeding is, gelden hiervoor dezelfde voorwaarden als voor het concurrentiebeding.
Nina Rombouts | fiscaal medewerker BC.nl