Webwinkel heeft de toekomst
ABCOUDE - De online retailmarkt groeit veel sneller dan verwacht. De omzet van webwinkels zal tussen nu en 2030 met maar liefst 700 procent groeien. Dat is meer dan de hele groei van de retailmarkt. Fysieke winkels zullen hun omzet zien dalen. De leegstand in winkelstraten neemt toe. Om te overleven moeten winkeliers continu kunnen inspelen op de veeleisende online consument.
• Fysieke winkels 10 miljard armer
• Sterke online spelers profiteren meer
• Altijd laatste online ontwikkelingen bieden
Zie ook: 4 mythes over online verkopen
Webwinkels groeien explosief
De groei van de online retailmarkt is groter en ingrijpender dan verwacht. Dat blijkt uit onderzoek door Roland Berger Consultants. De webwinkelmarkt verveelvoudigt met 700 procent tot circa 40 miljard in 2030. Dat is dan ruim een derde van de totale omzet in de retailmarkt.
Fysieke winkels 10 miljard armer
"Er komt circa 35 miljard aan online retailomzet bij en dat haalt 10 miljard euro weg uit de fysieke kassa," vertelt David van der Does, partner bij Roland Berger in Nederland. De drijvende krachten achter de groei zijn structureel. Steeds meer mensen gebruiken smartphones, de mogelijkheden van elektronisch betalen nemen toe en logistieke innovaties maken online winkelen makkelijker. Het aantal consumenten dat een aankoop deed met een mobiele telefoon nam bijvoorbeeld tussen 2010 en 2012 met 193 procent toe.
Leegstand kan oplopen tot 17 procent
De impact van de explosieve groei op de traditionele, offline, retail is ongekend.
elde winstgevendheid van fysieke winkels zal zonder maatregelen sterk dalen. Indien winkelruimten niet voor andere functies worden gebruikt, loopt de leegstand op tot 17 procent. “Vastgoedpartijen en overheden zullen verder vooruit moeten kijken door huurders actiever te monitoren op online aanwezigheid en de kwaliteit van de gehele winkel footprint”, vindt Van der Does.
Sterke online spelers profiteren meer
Uit de studie blijkt dat met name twee factoren bepalen welke retailers goed gepositioneerd zijn om te profiteren van de stormachtige online groei: de online capaciteiten en de kwaliteit van de winkel footprint. Alleen door alert te zijn op deze factoren kunnen retailers overleven. Sterke online spelers en grote internationale ketens blijken vaak beter in staat een robuuste online propositie te ontwikkelen, concluderen de onderzoekers. Kleinere partijen hebben vaak een minder sterke footprint en minder middelen om zichzelf online goed op de kaart te zetten.
Altijd laatste online ontwikkelingen bieden
Retailers moeten in staat zijn continu de laatste online ontwikkelingen te bieden aan veeleisende consumenten: de nieuwste websitefunctionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, klantenservice, aantrekkelijke en altijd actuele 'content', online betaalmogelijkheden en snelle, foutloze logistiek. Tegelijkertijd moeten winkellocaties bestand zijn tegen verschuivingen in demografie en koopgedrag, bijvoorbeeld door op tijd te bewegen naar aantrekkelijke winkelgebieden. Bovendien moeten de locaties en functionaliteit van winkels aansluiten op het online aanbod, bijvoorbeeld als afhaalpunt of 'concept store' die dienen als showroom voor het online aanbod.
Kleinere fysieke winkel, kortlopende huur
Roland Berger adviseert retailers hun winkel footprint grondig en objectief door te lichten en op tijd in te spelen op veranderingen door bijvoorbeeld winkels tijdig te sluiten, winkeloppervlakten te verkleinen of meer in te zetten op kortlopende huurcontracten. Daarnaast moeten zij voldoende investeren in hun online propositie. Alleen, of met anderen om samen schaalvoordelen te realiseren via platforms, zoals virtuele winkelcentra.
Rikco Pardoen | BusinessCompleet.nl