ABCOUDE - Wie zakelijk kan flirten, kan rekenen op meer zakelijke relaties. Met als gevolg meer succes, omzet en winst. Flirten is dus niet alleen iets om privé aan te denken. Maar hoe doe je dat eigenlijk, zakelijk flirten? De redactie verzamelde 11 tips.
• Communicatie vooral non-verhaal
• Maak een goede eerste indruk
• Bekijk de lichaamstaal van de ander
Zie ook: 15 tips voor een succesvolle presentatie
Presentatie belangrijk
Met een goed inhoudelijk verhaal en een zakelijk voorstel dat de ander niet kan weigeren, haal je de prospect binnen als klant. Tenminste, dat wordt vaak gedacht. In werkelijkheid speelt er meer. Een goede presentatie waarmee je de ander voor je wint is minstens even belangrijk.
Communicatie vooral non-verhaal
Uit wetenschappelijk onderzoek van A. Mehrabian blijkt dat slechts 7 procent van de informatieoverdracht tijdens een gesprek inhoudelijk is. 38 procent is de intonatie van de stem en 55 procent bestaat uit non-verbale signalen. Een succesvol gesprek draait dus niet alleen om wat je zegt en hoe je het zegt, maar zeker ook om wat je non-verbaal zegt, kortom: je lichaamstaal.
Flirt!
Bij flirten denk je wellicht aan je geliefde, zeker met Valentijnsdag in aantocht. Maar kunnen flirten komt niet alleen privé van pas. Door zakelijk te flirten stel je de ander centraal om hem gunstig te stemmen. In die positieve stemming is de kans groter dat hij met jou een zakelijke deal aan wil gaan.
br/>
1) Maak een goede eerste indruk
Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Zorg er dan ook voor dat die positief is. Als je de ander ontmoet om het gesprek te beginnen, kijk je de ander aan, je gunt hem een glimlach en steekt de hand naar hem uit.
2) Let op je houding
Gebruik ook tijdens het gesprek de goede lichaamstaal. Sta en zit zelfverzekerd rechtop en richt je houding op de ander.
3) Handen op tafel of los langs het lichaam
Wil je weten waar je je handen moet houden? Het beste is op het bureau of los langs het lichaam. Praten met je handen mag ook en werkt vaak positief, mits je het niet te uitbundig doet. Grote gebaren komen pompeus of zelfs agressief over. Wijs nooit naar de ander in een gesprek, want dat komt agressief over. Wijs je toch, doe het dan met je open hand boven.
4) Open het gesprek luchtig
De eerste zinnen van het gesprek zijn bedoeld om een goede sfeer te creëren. Begin het gesprek daarom luchtig. Glimlach en vertel iets wat niet te zwaar op de maag ligt.
5) Complimenteer
Complimentjes maken leidt tot een succesvoller leven. Maar pas op, want je lichaamstaal liegt zelden. Dus is het beter een compliment te maken dat je ook meent. Complimenteren aan het begin van een gesprek geeft een positieve impuls.
6) Noem de naam van de gesprekspartner
Onthoud de naam van je gesprekspartner en noem die later in het gesprek nog eens. Dat geeft hem het gevoel dat jij hem belangrijk vindt en serieus neemt.
7) Bekijk de lichaamstaal van de ander
Het is belangrijk in een gesprek de ander goed te bekijken. Hoe zit hij, wat doet hij, welke gebaren maakt hij? Zo krijg je veel informatie over wie de ander is, met welke inzet hij het gesprek is aangegaan en in welke mate hij op jou gericht is.
8) Voeten vertellen een verhaal
De richting van de voeten vertelt waarop iemands aandacht gericht is. Richt dus je voeten op je gesprekspartner. Is iemand blij met zijn gesprekspartner? Dan zijn zijn voeten op hem gericht. Zijn zijn voeten gericht op de deur naar buiten? Dan wil hij eigenlijk weg. Zit hij met zijn enkels gekruist? Dan houdt hij mogelijk zijn gevoelens in.
9) Denk positief
Een negatieve stemming wordt vaak zichtbaar in je lichaamstaal, zonder dat je je daarvan bewust bent. Werp dus negatieve gedachten van je af en denk positief. Komen ze terug? Stop ze dan denkbeeldig in een tennisbal en sla die ver weg.
10) Spiegelen
Mensen hebben de neiging elkaar na te doen. Het imiteren van elkaars lichaamstaal wordt ‘spiegelen’ genoemd. Spiegelen helpt om een goede band te smeden. Veel mensen spiegelen onbewust al door in dezelfde houding te gaan zitten als de gesprekspartner. Ook met je woorden kun je spiegelen. Soms is dat lastig, bijvoorbeeld als iemand enthousiast vertelt over zijn bezoek aan een concert van Jan Smit, terwijl je daar niets mee hebt en meer houdt van pakweg Radiohead. Geef in zo’n geval niet je eerlijke mening, maar spiegel zijn enthousiasme: “Je hebt het enorm naar je zin gehad”.
11) Kleed je goed, met eigen accent
Kleed je zoals er van je in jouw specialisme, werk of positie wordt verwacht, maar combineer dat met een eigen accent. Dat zorgt ervoor dat je je goed voelt in wat je draagt.
Rikco Pardoen | BusinessCompleet.nl