Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zzp’er creëert een miljard euro aan werkgelegenheid

9 oktober 2015 - Maar liefst 26 procent van de meer dan één miljoen zzp’ers die Nederland telt, huurt zelf andere freelancers en zzp’ers in en creëert op die manier werkgelegenheid. In totaal huren deze zzp’ers voor 1,0 miljard euro in.

Zzp’ers nemen hun collega’s hierbij niet in loondienst, maar huren hen op flexibele wijze in: ieder behoudt zijn zelfstandigheid. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 2.112 zzp’ers in Nederland.

Flexibele inhuur
"Een groot deel van de zzp’ers wil wel groeien, maar zonder personeel. Uit dit onderzoek blijkt dat de zzp’er toch werkgelegenheid creëert door op flexibele wijze een netwerkorganisatie op te bouwen," zegt Jeroen Sakkers, initiatiefnemer ZZP Barometer. In totaal kunnen zzp’ers 15.343.326 uren in rekening brengen bij hun
collega-ondernemers en zijn 17.151 zzp’ers voltijd aan de slag op basis van deze klussen.

Ondernemer huurt vaker in
Met name zzp’ers die zichzelf ondernemer noemen, huren buitengewoon vaak collega’s in: een op de twee geeft aan regelmatig flexibel in te huren. Daarnaast huren zzp’ers die zijn gestart omdat ze eigen baas (39,1 procent) of onafhankelijk (29,1 procent) wilden zijn, vaker in dan gemiddeld. Zzp’ers die gestart zijn omdat ze meer wilden verdienen, huren juist minder vaak in (7,0 procent).

Minder inhuur in ICT-sector
Zoals verwacht huren startende zzp’ers die minder dan een jaar actief zijn, significant minder vaak in (10,0 procent) dan ervaren zzp’ers die langer actief zijn (29,5 procent). Ook per sector zijn er grote verschillen: waar binnen de marketing, communicatie en PRsector meer dan een op de drie op flexibele wijze inhuurt (36,2 procent), gebeurt dat in de ICTsector juist weinig (14,4 procent).

Hoger uurtarief en hybride zzp’ers
Zzp’ers die een uurtarief rekenen van 100 euro of hoger, huren vaker collega’s in (42,7 procent). "We hebben oorzaak en gevolg niet onderzocht, dus het is niet duidelijk of een hoger tarief zorgt voor meer inhuur of dat het vaker inhuren van collega-zzp’ers zorgt voor een hoger tarief," aldus Sakkers. Zzp’ers die (deels) in loondienst zijn naast hun activiteiten als zelfstandige, de zogenaamde hybride zzp’ers, huren logischerwijs significant minder vaak in (8,9 procent).

Klik hier voor een infographic over het onderwerp.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.