ABCOUDE -
Onderzoek
In het artikel Grijs Nederland wil werken (maar komt moeilijk aan de slag) schreven wij dat mensen die - ondanks de tekorten aan personeel van de laatste jaren – al wat ouder zijn (lees: vanaf 36 jaar) niet makkelijk aangenomen worden bij een bedrijf. Dat bleek onder meer uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van afgelopen augustus.
Negatief beeld
Uit het artikel komt naar voren dat er al een aantal jaar heel veel goede voornemens zijn van verschillende (overheid-) organisaties, dat er plannen zijn, werkgroepen, dat er veel geld tegen aan wordt gegooid, maar dat niets echt lijkt te helpen. Uit onderzoek komt steeds naar voren dat heel veel werkgevers een negatief beeld hebben van oudere werknemers.
Traag
En dat negatieve beeld werd afgelopen maandag nog eens bevestigd in het artikel Gezien? Ontzien? Zien! op de site salesonline en het tijdschrift Sales Management: ‘Altijd de hakken in het zand, traag, inflexibel, individualistisch en improductief’, zo werd de oudere werknemer – een oudere verkoper in dit geval – omschreven
U
In het artikel wordt een discussieavond met verkoopmanagers beschreven.
rkopers zouden geen enkele nieuwe ontwikkeling volgen ten aanzien van klanten of markten en ze zouden al hun klantinformatie afschermen voor collega's. Alle aanwezige verkoopmanagers onderkenden de problematiek: wat doen we met de oudere verkoper die grotendeels uitgeblust zijn laatste jaren uitdient?
Nee, de verkopers zijn niet blij met oudere werknemers, laat staan dat ze ooit nieuwe oudere werknemers zullen aannemen: ‘In plaats van een beleid waarbij vijftigplussers langzaam maar zeker plaatsmaken voor jonge 'high potentials', komen organisatie, manager én verkoper in een situatie terecht waarop geen van allen werkelijk is voorbereid. In wezen ziet men zich min of meer overgeleverd aan een nieuw ontstane situatie, waarbij een arbeidzaam leven tot minimaal 65 jaar en langer een vanzelfsprekendheid gaat worden.
Oud is goud
De oude rot in het vak… men is hem liever kwijt. Althans bij de verkoopmanagers. Hoe anders is dat bijvoorbeeld in Japan. In het artikel met de veelzeggende titel Oud is goud op Japanse arbeidsmarkt valt te lezen dat in Japan de eerste generaties babyboomers met pensioen gaan. Om het dreigende tekort aan arbeidskrachten op te vangen, duiken blijkbaar overal initiatieven op om senioren aan hetwerk te houden.
Jong van geest
Niets is de Japanners te dol om de oudere werknemer aan het werk te houden. Opleidingen en diensten voor senioren die op zoek zijn naar een baan worden rijkelijk gesubsidieerd. In vergelijking met andere landen zijn de kansen op werkgelegenheid voor senioren zelfs rooskleurig, zo wordt in het artikel gesteld. “Een beroep doen op zestigplussers heeft in Japan geen negatief imago, zegt Naoko Horie van het financiële onderzoeksbureau Mizuho. “. De meeste babyboomers zijn nog jong van geest en willen ook na hun zestigste actief blijven. De bedrijven willen profiteren van die energie.
En om die positieve ideeën over ouderen van de Japanners kracht bij te zetten, tot slot nog een overdenking voor de verkoopmanagers in Nederland: Vijftig is productiefste leeftijd. Althans, dat concluderen vorige maand de wetenschappers Ton Wilthagen en Sonja Bekker van de Universiteit van Tilburg. Volgens de onderzoekers lag in vorige generaties de piekleeftijd nog tussen het 40ste en 45ste levensjaar. De leeftijdsgrens waarop mensen nog makkelijk dingen aanleren schuift nu op naar rond de vijftig.
Jacques de Vos | Businesscompleet
Honderden gratis voorbeeldcontracten | |
Arbeidscontracten, algemene voorwaarden, voorbeeldbrieven en factuurtemplates |
Dagelijks nieuwe praktische tips en adviezen | |
Over belastingzaken, marketing, sales, HRM, boekhouden, juridische zaken en veel meer... |