Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

BMW i8 Spyder 2. 0 denkt heel ver vooruit

4 januari 2016 - Twee jaar geleden liet BMW doorschemeren dat de i8 Spyder heden te koop zou zijn, maar de gesloten i8 staat er nog altijd alleen voor. Iets te voorbarig geweest? Misschien, maar als het productiemodel ook maar voor de helft overeenkomt met de op de CES gepresenteerde BMW i Vision Future Interaction, dan gereikt ons geduld nog wel iets verder.

Om maar meteen een illusie uit de wereld te helpen. De BMW i8 Spyder zal niet direct afgeleid worden van de i Vision Future Interaction. Daarvoor zijn de snufjes van die laatste nog te conceptueel en komt de lancering van de i8 Spyder te vroeg. Dit wil echter niet zeggen dat de i8 Spyder en ook andere toekomstige BMW's elementen van de i Vision Future Interaction zullen bevatten. Sterker, daarvoor hebben de Duitsers hem doelbewust voor op de CES in Las Vegas geparkeerd.

Helderziend
Wie heeft niet eens vernomen van Volvo's uitspraak dat in de nabije toekomst geen mens meer ernstig letsel oploopt of verongelukt in een Volvo. Wel, ook BMW streeft dat hoge doel na, en de i Vision Future Interaction toont aan hoe het dat zoal wil bewerkstellingen. Namelijk door de auto ver, heel ver vooruit te laten kijken aan de hand van allerhande data die her en der online beschikbaar is. Dit kan bijvoorbeeld via meldingen over gevaren op de weg waarop de i Vision rijdt, het alvast kenbaar maken van naderende, nog onzichtbare tegenliggers, alsook het uitgebreid informeren over het verloop van de weg voor je (dankzij GPS en navigatiekaarten). Dit tot aan de exacte afstand tot en de scherpte van de volgende bocht toe.

Breedbeeld 3D
Met zoveel weer te geven informatie is een extra groot weergavescherm geen overbodige luxe. Die heeft studie dan ook, voorzien van 3D-weergave voor een gemakkelijkere afleesbaarheid volgens BMW. Om het zicht van de bestuurder niet te belemmeren heeft BMW het liefst 40 centimeter brede breedbeeldscherm zover mogelijk op de rechterzijde van het dashboard geplaatst. Een apart gezicht. Wordt het scherm niet gebruikt, dan kan het na een druk op een knop verdwijnen in het dashboard.

AirTouch
Uiteraard ook aan boord zijn een (extra groot) head-up display en het zogeheten AirTouch, een doorontwikkeling op BMW Gesture Control, het handgebaren-systeem in de 7-serie. Verder beschikt de i Vision zoal over aanraakgevoelige knoppen, waardoor fysieke knoppen niet per se volledig ingedrukt hoeven worden om een functie te starten. Sowieso beschikt de conceptcar " met klassieke designtrekjes van de fameuze Z1, zoals de portier-loze flanken " over bar weinig klassieke knoppen. Het interieur is uiterst minimalistisch gehouden, met als doel de rust zoveel mogelijk te bewaren.

Zeven seconden
BMW zou BMW niet zijn als het de i Vision niet zou uitrusten met uiteenlopende rijmodi. De meest interessante is de Auto Mode, waarin de auto deels autonoom kan rijden binnen gefixeerde wegbelijning. Verkregen data 'vanuit de lucht' maakt dit wederom mogelijk en de i Vision Future Interaction zorgt ervoor dat 'ie altijd vijf tot zeven seconden vooruitkijkt, zodat de bestuurder nog voldoende tijd heeft om (kalmpjes) te anticiperen op situaties.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.