Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Zien en gezien worden in Rolls-Royce Dawn

7 september 2015 - De Britten hebben het doek getrokken van de Dawn, naar eigen zeggen de meest sexy Rolls-Royce ooit.

"De Dawn is de meest sociale onder de superluxueuze cabriolets voor diegenen die graag willen baden in het zonlicht van 's werelds meest exclusieve 'social hotspots'." Zó, dat moest er kennelijk even uit bij Rolls-Royce. Wat het hiermee precies duidelijk wil maken is nogal vaag, maar laten we het erop houden dat de Britten erg blij en trots zijn op hun nieuwe aanwinst. En daar is wat voor te zeggen, want de Dawn is werkelijk een beeldige verschijning. Ook als je je niet zo nodig onder de elite wilt begeven.

'Geen open Wraith!'
Al tijdens het ontwikkelingsstadium liet Rolls-Royce ontvallen dat de Dawn niet de dakloze uitvoering is van de Wraith. En graag wil het dat nu nogmaals op het hart drukken. Om dat min of meer te bewijzen laat de prestigefabrikant weten dat 80% van de carrosseriepanelen speciaal voor de Dawn zijn ontwikkeld.Niettemin is de verwantschap tussen beide modellen overduidelijk zichtbaar en ook wezenlijk van de partij. De onderhuidse techniek verschilt slechts op details van de Wraith. De motor voorin daarentegen is dan weer direct afgeleid van de Ghost. Want de 6.6 liter V12 in de Dawn levert met 570 pk en 780 Nm net zoveel vermogen als dat limousinemodel. Daarmee is hij een stuk minder krachtig dan de twaalfcilinder van de Wriath, die 632 pk kan opwekken. Accelereren naar 100 km/h gaat evenwel nog altijd zeer vlot met 4,9 seconden. De topsnelheid ligt op 250 km/h.

Volwaardige 4-zitter
Stoort het dat de Dawn stilletjes wel de open versie van de Wraith is? Welnee, en de kans is dan ook groot dat Rolls-Royce zich hier drukker over maakt dan de klant. Die laatste is waarschijnlijk juist onder de indruk van de technologie en de pracht en praal die de Dawn (alsook de Wraith) tentoonstelt. Met name de zogeheten coach doors zullen de aandacht opeisen. Ondanks dat het scharnierpunt van de immense portieren voor de achterpassagiers niet op de ideale plek lijken te zitten, belooft Rolls-Royce een zeer gemakkelijke instap naar de achterste zetels. En eenmaal gesetteld is het echt niet nodig om met opgetrokken knieën te zitten, aldus Rolls. 'De Dawn is een volwaardige 4-zits convertible'.

22 seconden
Geheel passend in de historie van het merk en de terugkerende trend bij cabrio's is de Dawn voorzien van een stoffen kap. Het open en sluiten daarvan duurt 22 seconden en kan desgewenst al rijdend tot een snelheid van 50 km/h. Zoals je van een Rolls mag verwachten bestaat de softtop uit meerdere lagen en is een gesloten Dawn net zo stil als de Wraith met vast dak. De Rolls-Royce Dawn debuteert op de IAA Frankfurt 2015, maar bestellen kan nu al. En wie snel beslist kan bij aanvang van de volgende lente rijden.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.