Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Willys AW 30 Berlinetta: Alpine herleeft!

5 december 2014 - Vrijwel iedereen kent de Alpine A-110. De beroemde sportauto uit de jaren '60 en '70 die Renault nieuw leven in gaat blazen in 2016. Maar denk vooral niet dat dit een flauwe kopie is waarmee het gras onder de voeten van Renault wordt weggemaaid. Willys heeft met de AW 380 Berlinetta net zo veel recht op een retromodel van de Alpine als die grote Franse autofabrikant.

In de jaren '60 waren ze ook in Zuid-Amerika helemaal weg van de Alpine A108, de voorganger van de A110. Om aan de marktvraag aldaar te voldoen deed Renault destijds een beroep op Willys-Overland, het bedrijf dat de meesten vooral kennen van de fameuze leger-Jeep uit WOII. Tussen 1962 en 1968 bouwden zij een kleine negenhonderd exemplaren van de Alpine A108 onder de naam Willys Interlagos. Daarvoor nog bouwde het ook de Renault Dauphine onder licentie. Er was zelfs een Willys Gordini. De AW 380 Berlinetta heeft dus niets weg van lelijk jatwerk.

Nu Italiaans
De merkrechten van Willys zijn intussen bij Maggiora terechtgekomen en dit Italiaanse bedrijf maakt daar dankbaar gebruik van door de AW 380 Berlinetta als reďncarnatie van de Alpine A108/A110 aan de man te brengen. Renault is daar wellicht niet zo gelukkig mee, maar Willys zal de licentie-overeenkomst nog wel ergens in een la hebben liggen. Om de link naar Renault's historische sportauto helemaal compleet te maken is de productie ook nog eens beperkt tot " jawel " 110 exemplaren.

Duits hart
Toch is er nog hoop op succes voor de productieversie van de Alpine A110-50.  De Willys AW 380 Berlinetta kost immers zomaar eventjes € 380.000,- per stuk en de verwachting is dat de Fransen het niet zo bont zullen maken. Tegenover de stevige vraagprijs zet de AW 380 dan wel weer rechtvaardige prestaties. Een topsnelheid van 340 km/h en acceleratie van 2,7 seconden naar 100 km/h bijvoorbeeld. Keramische remschijven zijn er gemonteerd om al het geweld een halt toe te roepen. Welke krachtcentrale garant staat voor deze puike cijfers? Nou, die komt weer uit Duitsland. Het betreft namelijk een 3.8 liter, dubbel geblazen zescilinderboxer van Porsche. De Willyes AW 380 Berlinetta debuteert op de Bologna Motor Show in Italië. Begin januari start de productie en enkele exemplaren zouden er al verkocht zijn.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.