Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Nieuwe instapmotoren voor Mini One en Cooper SD

9 juni 2014 - MINI biedt de Mini op het moment aan met een 136 pk sterke benzine-instapmotor, maar daar komt spoedig verandering in. Er komt namelijk een 1.2 liter driecilinder onder die de naam Mini One First zal dragen.

Bijzonder aan dit nieuwe turboblok van MINI is dat het vermogen exact hetzelfde is als de uitgaande 1.6 liter instapper, namelijk 75 pk. Het koppel is daarentegen gestegen met 10 Nm en rust nu op een totaal van 150 Nm, dat bovendien al beschikbaar is vanaf 1.400 tpm. Hierdoor is de acceleratie tevens verbeterd: de 1.6 stuwde de Mini in 13,2 seconden naar de 100 km/h en deze nieuwe driecilinder doet dat in 12,8 seconden. Naast het verhoogde koppel is ook het verbruik aangescherpt. Voorheen was dat 5,4 liter per 100 kilometer en nu ligt dat tussen de 5,0 en 5,2 liter per honderd afgelegde kilometers.

Wel naar Nederland?
Als gemiddelde CO2-uitstoot voor de Mini One First wordt tussen de 117 en 122 g/km opgegeven en gezien deze waarde(s) is het ineens maar de vraag of dit model gevoerd gaat worden in ons land. De al reeds verkrijgbare First-loze Mini One, die met 102 pk bovendien sterker is, is schoner met 108 g/km en daarmee goed voor 20% bijtelling. De Mini First One haalt deze bijtellingsklasse niet. Mocht de Nederlandse importeur toch besluiten de One First te gaan leveren, dan zal de motor ook verkrijgbaar zijn in de vijfdeurs Mini, wanneer die dit najaar de dealers bereikt.

Cooper SD
Niet nieuw voor MINI, maar wel voor de driedeursvariant is een dieselmotor voor de Cooper SD. Deze tweeliter vierpitter doet het met 170 pk en een vanaf 1.500 tpm beschikbare 360 Nm. De sprint van 0 naar 100 km/h gaat in 7,3 seconden en één tiende sneller wanneer de zestraps automaat is aangevinkt. Het verbruik ligt met beide transmissies rond de 4 liter diesel per 100 kilometer en de uitstoot valt tussen de 104 en 110 gram CO2/km, afhankelijk van de gekozen transmissie en bandenmaat.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.