Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Misselijkmakend: Ariel Atom 3. 5R

7 mei 2014 - Op het moment dat je denkt dat Ariel het maximum wel heeft bereikt, komt de kleine Britse super-skelterbouwer toch nog met een verbeterde Atom. En die noteert natuurlijk weer wat snellere rondetijden. Zo is deze gelimiteerde R-uitvoering een upgrade ten opzichte van de al bizarre Atom 3.5.

Waar de vooruitgang bij de nieuw verkrijgbare Ariel Atom 3.5R op neerkomt zijn een andere versnellingsbak, een verbeterde ophanging en een opgewaardeerde intercooler zodat het vermogen naar 345 pk kon stijgen. Ondanks de aanpassingen blijft het leeggewicht op zo'n 550 kilogram liggen. Extreem laag dus, en dat is sinds mensenheugenis al gunstig geweest voor de prestaties van een gemotoriseerd voertuig. Want wat te denken van een acceleratietijd van 0 naar 100 km/h in " houd je denkbeeldig aan het buizenframe vast " een schamele 2,6 seconden. Slechts zes tellen later valt 160 km/h op de klok te krijgen en wie pas echt witte knuisten willen krijgen, moet zijn rechtervoet blijven vloeren tot de topsnelheid van 250 km/h. Geloof ons, zo'n snelheid rijden in een bijna volledig opengewerkte tweezitter rijden zonder de bescherming van een voorruit en met je derrière amper een decimeter boven het asfalt vraagt om lef, ontzettend veel lef. Om maar niet te spreken van een lichte vorm van levensmoeheid.

Leentjebuur
Om wat dieper in te gaan op de verbeteringen kunnen we je vertellen dat de transmissie bij de Atom 3.5R is ontleend aan de meest misselijkmakende Atom die er verkrijgbaar is geweest, de Atom V8. Die bak van dat inmiddels uitverkocht topmodel schakelt 40 millimeter sneller op en 50 milliseconden eerder terug dan de transmissie in de Atom 3.5. De demping van de R is afkomstig van specialist à–hlins en bovendien dankzij drie modi (Road, Track en Race) naar wens instelbaar. Tot slot de andere intercooler; dat is gewoon een doorontwikkeling van Ariel zelf. Totale kosten? Voor circa € 65.000 euro exclusief belastingen trakteer je jezelf op zo'n beetje het allersnelste dat er momenteel te koop is.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.