Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Vuurwerk uit Ingolstadt: de Audi S1 (+prijzen)

11 februari 2014 - Audi laat eindelijk hun bommetje vallen. Lang hebben we daarop moeten wachten, maar nu de Audi S1 (die meteen ook als S1 Sportback wordt geïntroduceerd) eenmaal onder het doek vandaan is getrokken wil 'ie maar één ding: knallen!

Hoe kan het ook anders. Natuurlijk halen de marketingboys onmiddelijk de illustere S1 quattro uit de jaren '80 van stal om Audi's nieuwste bommetje een wervelende introductie te geven. Begrijpelijk, maar op dezelfde naamgeving na verschillen de twee van elkaar als Coca Cola en Fanta. Dezelfde producent, twee totaal verschillende smaken. Waar de S1 van weleer street credibility nodig had om furore te kunnen maken in de rallysport, is de S1 van de 21ste eeuw juist geboren als een straatlegale Audi die enkel kan dromen van een carrière buiten de gebaande en met rood-witte linten omtrokken paden. Pas als je het ver wilt zoeken valt er een overkomst tussenbeide te bespeuren en dat is vierwielaandrijving. Ook op de nieuwe S1 is dat standaard.

Puike prestaties
De elektronisch aangestuurde quattro-aandrijving (bij de S1 met een hydraulische meervoudige plaatkoppeling op de achteras) heeft de dankbare taak de 231 pk die de voorin gelegen 2.0 liter viercilinderturbo kan opwekken zo optimaal mogelijk over alle vier de wielen te verdelen. In bochten krijgt het daarbij de hulp van een elektronisch sperdifferentieel dat onderdeel uitmaakt van het stabiliteitsprogramma ESC en onder bepaalde omstandigheden elk wiel afzonderlijk kan afremmen ten gunste van de dynamiek. Met Audi drive select kan de bestuurder dan weer kiezen uit verschillende rijmodi. Op basis daarvan worden de reacties op het gaspedaal aangepast en de instelling van de schokdempers gewijzigd.Dankzij het hoge koppel van 370 Nm zit de S1 nooit om trekkracht verlegen en weet hij behoorlijk van zijn plek te komen. Ruim binnen de zes tellen zit je ermee op 100 km/h. Opteer je voor de iets zwaardere S1 Sportback met twee portieren extra, dan vergt de bekende sprint minstens 5,9 seconden van je geduld. De topsnelheid van beide carrosserievarianten ligt op een respectabele 250 km/h. Wie dat regelmatig bevestigt wil zien op de snelheidsmeter zal echter nooit het opgegeven gemiddelde verbruik van 7,0 l/100 km realiseren. Nog maar te zwijgen over de gemiddelde CO2-uitstoot van 162 g/km.

Prijzen
Het is maar net waarvoor je de S1 aanschaft. Met zijn flitsende uiterlijk zou de S1 namelijk gerust louter voor de show bemind kunnen worden. Daartoe heeft Audi zelfs het speciale quattro 'exterior styling'-pakket in de aanbieding dat opvallende extra's omvat als een grotere dakspoiler en 18 inch wielen met daarachter desgewenst rood geverfde remklauwen. Maar om enkel daarvoor een pittige € 38.900,- (€ 39.900,- voor de S1 Sportback) neer te tellen is misschien wat zonde. De marketingboys bij Audi haalden niet voor niets de S1 quattro van weleer eventjes aan"¦ Enkele weken na de première in Genève, begin maart, worden de eerste exemplaren van de Audi S1 en S1 Sportback al op de trein richting de dealers gezet. Dat zal in de maand mei gebeuren.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.