Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Europese autoverkopen ook in 2013 dalende

15 januari 2014 - Een flinke verkoopdaling, waardeloze marktomstandigheden en legio faillissementen binnen de branche. Nee, 2013 was niet bepaald het jaar van de gemiddelde Nederlandse autodealer. Gelukkig ging het de laatste maanden wat beter en kijkend naar december lijkt ook de Europese markt weer wat uit het slop te trekken. Binnen de Europese Unie lag de verkoop in december 13,3 procent hoger dan in diezelfde maand in 2012, de sterkste stijging sinds 2009.

Cijfers van brancheorganisatie ACEA laten zien dat van de grote EU-landen de verkoopstijging binnen het Verenigd Koninkrijk het grootst was. Daar werden in december liefst 23,8 procent meer auto's verkocht dan het jaar daarvoor. Spanje volgt met 18,2 procent meer verkochte auto's, gevolgd door Frankrijk (9,4%) en Duitsland (5,4%). Bescheiden cijfers vergeleken met Nederland, dat door een wijziging in de belastingdruk per 1 januari 2014, en de daarbij behorende tamtam rond elektrische en hybride- aangedreven auto's, een plus van liefst 115 procent wist te noteren. Dat staat in ieder geval imposant toch?

Daling 2013
De verkooptoename in december is overigens beslist nog geen reden tot juichen. Over heel 2013 werden er in Europa 11,85 miljoen automobielen op kenteken gezet, een daling van 1,7 procent ten opzichte van 2012. Het betekent dat de daling binnen de Europese autobranche al zes jaar op rij voortzet. Binnen de grote landen wisten vorig jaar alleen het Verenigd Koninkrijk en Spanje te plussen, met respectievelijk 10,8 en 3,3 procent. Duitsland daalde met 4,2 procent, terwijl ook Italië (-7,1%) en Frankrijk(- 5,7%) hun verkoopaantallen zagen dalen. In Nederland bedroeg de afname zelfs 17%.

Podium
Maar welke fabrikant mag zich kronen tot de verkoopkoning van 2013? Niet verrassend is dat de Volkswagen Groep met ruim 3 miljoen verkochte modellen. Vooral Skoda deed het erg goed en ook Audi wist indrukkende cijfers te noteren. Een trede lager op het podium staat PSA Peugeot Citroën, dat ongeveer 1,3 miljoen auto's wist af te zetten. Renault completeert met ruim een miljoen auto's. Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.