Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Nieuwe Corvette Z06 is beestachtig snel

12 januari 2014 - Er moet haast wel iets in het leidingwater bij Chevrolet terecht zijn gekomen, zo immens staan ze daar te stuiteren sinds de introductie van de Corvette 'C7' Stingray. Ook de nieuwe Corvette Z06 is er eentje die je onmiddelijk de wenkbrauwen doet optrekken. In positieve zin welteverstaan.

Amerikanen betichten Europese auto's ervan dat ze over maar wat weinig visuele toeters en bellen beschikken. Daar zit een kern van waarheid in, maar de Corvette C5 en C6 waren nu ook niet bepaald het toonbeeld van garnering die het water spontaan in de mond deed lopen. Bij de Corvette C7 is dat wat dat betreft een stuk beter voor elkaar en vandaar mogelijk ook de historische bijnaam 'Stingray', een bijnaam die voor het eerst werd gebruikt bij de C2, misschien wel de mooiste Corvette-generatie van uit de lange historie van deze Amerikaanse icoon. Maar dan deze Z06. Die is gloednieuw en zonet officieel aan het grote publiek voorgesteld tijdens de NAIAS in Detroit. Wat een agressief ogende machine is het geworden, zeg. Veel anders dan we gewend zijn van Corvette, met een bespoilerd exterieur dat zelfs de ZR1, normaliter de aller-bruutste Corvette, witjes doet wegtrekken.

ZR1 in het nauw?
Nog even verder over de ZR1. Die wordt nu toch aardig op de hielen gezeten door deze Z06. Zo erg zelfs dat we ons stiekem een beetje afvragen of Chevrolet zich niet heeft verslikt in het verkoopverhaal rond de programmering van de Corvette Stingray. Natuurlijk krijgt ook de ZR1 een vervolg, maar die moet dan toch op z'n minst door de 700 pk schieten om rechtvaardig als topmodel door het leven te kunnen gaan. En dan rijst al gauw de vervolgvraag of trouwe Corvette-klanten daar wel om staan te springen. Want zoveel vermogen vergt een zeer kordate oog-hand-voet-coà¶rdinatie om er dat extra pleziertje uit te halen dat erin zit. Ach, laat Chevrolet dat lekker zelf uitzoeken, maar dikwijls zal je aan de nieuwe Z06 de handen al vol genoeg hebben.

Snelste Corvette ooit
Wist zijn voorganger nog 512 pk te ontwikkelen, dankzij de ingeschakelde hulp van een supercharger verpulvert de nieuwe Z06 dat vermogen met maar liefst 112 pk. Een indrukwekkend totaal van 628 pk weet de 6.2 liter V8 op te wekken. Nog een keer voor de duidelijkheid: de huidige ZR1, óók gesupercharged, schopt het tot 647 pk, maar het koppel van dat topmodel ligt dan weer veel lager: 820 Nm versus 882 Nm voor de Z06. Denk daarbij dat de Z06 door een hogere concentratie aan carbon nog lichter is dan de al afgeslankte Stingray en je kunt op de klompen aanvoelen dat Chevrolet hier de allersnelste Corvette in handen heeft.

Ongelofelijke prestatiedrang
Beestachtig snel is 'ie. Vanuit stilstand naar 100 km/h knallen duurt niet langer dan 3,5 tel. Maar om dat op de klok te krijgen is een gedecideerde rechtervoet nodig. Vierwielaandrijving is Corvette immers volkomen vreemd. Alle paarden worden bij dit Amerikaanse muscle car-merk steevast in vol galop naar de achterwielen gestuurd. Echter wie voor de 7-traps automaat kiest hoeft zich over flitsend schakelwerk in elk geval geen zorgen te maken. Echte mannen gaan natuurlijk voor de handbak, ook met zeven verzetten. Enigszins opvallend is dat de snelheidsmeter van de Z06 tot 330 km/h loopt, wat ons nogal krapjes lijkt bij een prestatiedrang dat nog hoger ligt dan de ZR1. En die kan dat al halen.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.