Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Te mooie verbruikscijfers kost Hyundai-Kia miljoenen

26 december 2013 - Weet je nog? Een jaar geleden kwamen Hyundai en Kia in de Verenigde Staten onder vuur te liggen vanwege het overdreven optimistisch inschatten van de verbruikscijfers. Nou, dit geintje komt het Zuid-Koreaanse autoconcern nu duur te staan.

De bal kwam ruim een jaar geleden aan het rollen toen de Amerikaanse Environmental Protection Agency beide Zuid-Koreaanse autobouwers verplichtte om de officiële verbruikscijfers van een behoorlijk aantal modellen bij te stellen. Een zeldzame maatregel die slechts twee keer eerder werd genomen en toen ging het telkens om één enkel model. Maar ditmaal ging het over een hele reeks producten die samen goed waren voor 900.000 verkochte Hyundai's en Kia's in 2011, 2012 en 2013.

Miljoenenplaatje
Hyundai en Kia hadden na een eerste reprimande van diverse Amerikaanse consumentenorganisaties al 412 miljoen dollar opzij gezet. Een gigantisch bedrag, maar die de Zuid-Koreanen goed hebben ingeschat. Inmiddels is namelijk het totale kostenplaatje, of zegt maar gerust miljoenenplaatje bekend en die luidt dat de 'verbruiksgedupeerden' van bijna 600.000 Hyundai's elk 353 dollar ontvangen ter compensatie. De 300.000 lotgenoten die Kia rijden dan wel reden hebben recht op bijna twee keer zoveel, namelijk 667 dollar per persoon. Oftewel, dat betekent dat Hyundai 210 miljoen dollar armer wordt en Kia een zure rekening van 185 miljoen gepresenteerd krijgt, in het totaal 395 miljoen dollar. Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.