Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Baas boven baas: Mercedes S 65 AMG

7 november 2013 - Met name de Rotterdammers onder ons, bekijk de foto's maar eens goed. Mogelijk herkent u de omgeving, want jullie stad vormde zowaar het fotoshoot-decor van de nieuwe Mercedes-Benz S 65 AMG. Niet minder dan Los Angeles en Tokyo zijn beide een goede tweede, want daar vindt tegelijkertijd de officiële onthulling plaats over twee weken.

Sommigen twijfelden er over dat hij nog wel zou komen opdraven in een maatschappij als deze, waar bevreesde milieukwesties het gesprek van de dag zijn. Maar we worden niet allemaal geïndoctrineerd door een clubje in een Belgische hoofdstad. In landen als China en Rusland zijn motoren met grote slagvolumes en absurd veel vermogen juist aan het floreren. Eindelijk bestaan er daar kansen om te genieten, te genieten van jankende 8-cilinders en bulderende V12’s. En hoewel de nieuwe Mercedes S 65 AMG gewoon weer in Nederland te koop zal zijn, zal het gros van de productie richting die landen trekken, waaronder ook de Verenigde Staten en thuisland, Duitsland.



Krachttaal
‘Twaalf cilinders, dubbele turbo’s, 630 pk en een koppel van 1.000 Nm, dat zijn de naakte cijfers waarmee de S 65 AMG nieuwe normen vestigt als de krachtigste limousine in zijn segment.’ Met deze woorden start Mercedes-Benz het persbericht over AMG’s nieuwste. Normaliter prikken we wel door dit soort masculiene krachttaal heen, maar dit keer is er geen speld tussen te krijgen. De S 65 AMG is baas boven baas onder de sportlimousines. Met een acceleratie naar 100 km/h in slechts 4,3 seconden houden maar weinig toplimousines hem bij. Zelfs volbloed sportauto’s hebben er een flinke kluif aan. De topsnelheid van de ‘65’ is begrensd op 250 km/h. En laten we bovendien wel wezen: de verbeterde 6.0 liter V12 heeft 2,4 liter benzine minder nodig per 100 kilometer dan zijn voorganger. Het gemiddelde verbruik zou voortaan blijven hangen bij 1 op 9. Daarbij, de twaalfcilinder is klaar voor de Euro6-norm.



Alles in te stellen
Schakelen geschiedt altijd via de AMG Speedshift Plus-automaat. Die telt zeven verzetten en drie modi: Controlled Efficiency (C), Sport (S) en Manual (M). Ook het onderstel is geprogrammeerd voor meerdere rijniveaus. De S 65 AMG krijgt standaard de AMG-sportophanging mee die wordt gecombineerd met Magic Body Control. Met Road Surface Scan, dat werkt via een stereocamera, kan de auto oneffenheden in het wegdek vooraf zien om vervolgens de ophanging daarop aan te passen. De besturing kent de standen Comfort en Sport en afhankelijk van de keuze is de weerstand respectievelijk licht en relatief gevoelloos of zwaar en directer.



Krachtig design
De S 65 AMG kan dan wel de krachtigste en sportiefste S-klasse zijn, het blijft een Mercedes. Het uiterlijk is daarom niet al te schreeuwig gemaakt. Ten opzichte van de S 63 AMG zijn de cosmetische verschillen zelfs klein. De S 65 AMG bevat net even wat meer chromen details, maar daar blijft het ook wel bij. Standaard staat de auto op 20 inch hoogglans gespoten, multispaaks AMG-wielen. Als alternatief biedt AMG optioneel drie andere typen velgen in dezelfde maatvoering. Keramische remschijven zijn eveneens tegen meerprijs verkrijgbaar. Ze zijn te herkennen aan het ‘AMG Carbon Ceramic’-embleem op de speciaal gekleurde remklauwen.



Slappe was
Met een verwacht prijskaartje dat ruim boven de twee ton ligt mag je verwachten dat het je aan niets ontbreekt in de S 65 AMG. Dat doet het dan ook niet. Het interieur is rijkelijk belegd met leder (nappa), natuurlijke materialen en aluminium. Verder voorziet de standaarduitrusting onder meer in: speciale AMG vloermatten met nappalederen randen en een metalen AMG-embleem, AMG-sportpedalen vervaardigd uit geborsteld roestvrijstaal met rubberen noppen, ambiente sfeerverlichting, het Burmester high-end 3D surround sound systeem, Comand Online, Rijassistentiepakket Plus, LED Intelligent Light System, Magic Vision Control, Panorama-schuifdak, Parkeer-pakket, elektrisch verstelbare achterstoelen, het Zitcomfort-pakket inclusief massagefunctie en Splitview. De zetels alleen al ogen uiterst rustgevend. Andere onderdelen van het standaard aanwezige Exclusive-pakket zijn nappaleer voor het dak, een met leer afgewerkt dashboard, deurpanelen waarin het ruitpatroon van de stoelen terugkomt, in leer uitgevoerde handgrepen in het dak, extra houtafwerking en roestvrijstalen AMG-dorpellijsten met witte verlichting. Exclusieve, elektrisch te verstellen sportstoelen zijn optioneel en vanzelfsprekend is dat de vele technologische functies op de S-klasse ook verkrijgbaar zijn op de S 65 AMG. De nieuwe Mercedes S 65 AMG staat vanaf maart bij de dealers en is alleen met verlengde wielbasis verkrijgbaar.

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.