Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Nieuwe V6-diesel in Porsche Panamera stuk sterker

1 september 2013 - Dat dieselolie in een Porsche gieten allang geen taboe meer is blijkt wel. Sinds de introductie liepen er al 8.500 Panamera's Diesel van de band, wat 15 procent is van de totale Panamera-verkopen. Een verbeterde versie kon daarom niet uitblijven. Op de IAA beleeft deze zijn debuut.

Voor de vernieuwde Panamera Diesel ging Porsche zelfs best ver. Feitelijk is de 3.0 liter V6-diesel een geüpdatete variant, maar aangezien er intern zoveel vernieuwd is mag je eigenlijk wel spreken van een nieuw blok. Zo werden onder meer de krukas en de zuigers aangepast en ook de turbo moest eraan geloven. Die is voortaan watergekoeld en krijgt hij niet 2,5 maar 3,0 bar te verduren. Tevens zijn de versnellingsbakratio’s aangepast. Bij de eerste vier versnellingen zijn de verhoudingen ingekort voor een snellere acceleratie, terwijl de hogere versnellingen op hun beurt juist langer zijn geworden om het verbruik te drukken en het comfort op hogere snelheid te vergroten. Tot slot laat Porsche weten dat de vernieuwde dieselmotor standaard wordt uitgerust met het Porsche Torque Vectoring Plus (PTV+).



Verbeterde prestaties
De grondige ingrepen zijn meteen terug te zien in de vermogenswinst en de overige prestaties. In totaal levert de Panamera Diesel voortaan 300 pk en 650 Nm, wat een forse 50 pk en 100 Nm meer is dan het prefacelift model. Accelereren naar honderd verloopt hierdoor achttiende sneller dan eerst; in precies 6,0 seconden is het achter de rug en ook de topsnelheid is hoger komen te liggen. Was dat voorheen 244 km/h, nu kan er 259 km/h gereden worden. Ondanks de gestegen prestaties heeft de Panamera volgens Porsche maar 6,4 liter nodig voor honderd kilometer rijplezier. Daarbij stoot hij slechts 169 g/km uit.



Prijs en levering
De verbeteringen gaan wel gemoeid met een hogere vraagprijs van enkele duizenden euro´s. Voor de vernieuwde Panamera Diesel vraagt Porsche € 104.300,-. De levering start begin 2014.

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.