Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Aston Martin DB9 als plug-in hybride

16 juni 2013 - Aston Martin en Bosch hebben de handen ineengeslagen om tot een plug-in hybride van de DB9 te komen. De Britse sportcoupé werd er meteen een vierwielaandrijver van.

Aan de technische basis werd – gelukkig – weinig veranderd. Nog steeds doet de 6.0 liter V12 dienst als hoofdkrachtbron en deze drijft ook nog altijd louter de achterwielen aan. Om ook de voorwielen actief mee te laten draaien tijdens het rijden zijn er twee elektromotoren aan de twaalfcilinder gekoppeld. Elk leveren ze een extra 115 pk, beide gevoed door een lithium-ion batterij van 8.6 kWh waarmee de DB9 plug-in hybride een elektrische actieradius kan bereiken van 26 kilometer.

Betere handeling
Naast een verbeterde efficiënte is het voornaamste doel om aan te tonen dat door hybridetechnologie de algehele prestaties van sportauto’s sterk verbeterd kunnen worden. Zo mag het complete hybridesysteem van Bosch dan een additionele 300 kilogram op de wegenschaal leggen, de DB9 plug-in hybride snelt zomaar eventjes in 3,7 seconden naar de 100 km/h. Dat is een volle seconde sneller dan het af-fabriek model. Het gezamenlijke vermogen ligt dan ook op maar liefst 740 pk. Om al die brute krachten in toom te houden is er nog een speciale elektromotor geïnstalleerd. Die gaat tegen dat het stuurwiel uit de handen van de bestuurder worden geslagen bij hevig accelereren. Dit zogeheten torque vectoring systeem zou ook de bestuurbaarheid van de DB9 verbeteren, wat opnieuw tijdwinst oplevert ondanks het hogere wagengewicht.

Prototype
Bosch zegt dat het plug-in hybridesysteem modulair is opgebouwd en zodoende vrij eenvoudig is te implementeren in verschillende auto’s, ook van andere fabrikanten. Vooralsnog gaat het om een prototype, maar gezien het potentieel zal dat naar verwachting niet lang meer duren.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.