Ondernemen met de beste ondersteuning

Autonieuws

Mercedes B-klasse Electric Drive verkoopklaar

26 maart 2013 - Ten tijde van de Autosalon van Parijs, afgelopen september, moesten de puntjes nog op de i gezet worden, maar nu is de Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive, na een lange ontwikkelingsperiode, dan eindelijk klaar voor serieproductie.

Van buiten en binnen heb je niet of nauwelijks door dat de Mercedes-Benz B-klasse Electric Drive (ED) afwijkt van de B-klasses met verbrandingsmotor, en dat is nu precies de bedoeling. Ook de aansluiting voor het opladen van de auto is netjes weggewerkt achter een cover waar normaliter benzine of diesel ingegoten moet worden. Idem dito aangaande de rijeigenschappen. Mercedes heeft erna gestreefd de elektrische B-klasse net zo te laten rijden als een normale B-klasse. In de Verenigde Staten wordt de B-klasse zelfs alleen met een batterij-elektrische aandrijflijn leverbaar.

Inzichtelijk op afstand
Bestudeer je de B-klasse ED wat grondig, dan zal je opmerken dat de auto wel degelijk specifieke functies kent. Vooral in het interieur. Zo beschikt de elektrische Mercedes over een eigen instrumentarium met een speciale energiemeter en beschikt de auto over technologie die hem altijd verbindt met de buitenwereld, het zogenaamde Vehicle Homepage. Controles en instelmogelijkheden van de auto kunnen hiermee op afstand gedaan worden aan de hand van een PC of smartphone. De huidige laadstatus van de lithium-ion batterij en de overgebleven actieradius kan onder andere geraadpleegd worden, alsook een geplande route waarbij direct duidelijk wordt of en waar de auto tijdens de reis opgeladen kan worden. Bovendien biedt deze connectiviteit de mogelijkheid om de klimaatregeling al op voorhand te activeren.

Aandrijflijn
Voor de aandrijving van de B-klasse Electric Drive zorgt een ruim 136 pk sterke elektromotor. Aan instant en tegelijk maximum koppel is er 310 Nm voor handen waarmee een acceleratie naar 100 km/h in ‘minder dan 10 seconden’ mogelijk is. Om de elektromotor van energie te voorzien is er een beroep gedaan op een lithium-ion batterij die in de bodem van de auto is geplaatst voor zowel ruimtebesparing als botsveiligheid. De B-klasse ED is daardoor even ruim als ieder andere B-klasse. Om in de praktijk in de buurt te kunnen komen van de actieradius van 200 kilometer is de topsnelheid begrensd op 160 km/h. Zijn de batterijen leeg, dan volstaat het koppelen van de autostekker aan het stroomnetwerk thuis om ze weer op te laden. Aan een 240 V/40 A-oplaadpunt bedraagt de oplaadtijd een relatief korte twee uur.

Marktleider in EV’s
Hoewel niet allemaal productierijp, heeft Das Haus met elektrische auto’s als de A-klasse E-CELL, de B-klasse F-CELL, de Vito E-CELL, de SLS AMG Coupé Electric Drive en de smart fortwo electric drive al een aardig portfolio aan EV’s opgebouwd. Met de B-klasse Electric Drive rolt Mercedes-Benz haar strategie om marktleider te worden in duurzame mobiliteit verder uit. Vanaf begin 2014 wordt dat concreet, want dan zal de elektrische B-klasse namelijk leverbaar zijn in de VS. Europa volgt later.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.