Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Zo help je werknemers met financiële zorgen

Wie met het hoofd bij geldzorgen zit kan zich daardoor minder goed concentreren

Zo help je werknemers met financiële zorgen

23 december 2022 - De dreigende recessie, inflatie en stijgende energiekosten maken dat veel Nederlandse werknemers financiële zorgen hebben. Als gevolg hiervan krijgen werknemers ook fysieke en mentale gezondheidsklachten en die impact is voelbaar op de werkvloer. Het probleem is groot; zo blijkt uit onderzoek van Deloitte, dat aantoont dat vier op de vijf werkgevers hiermee te maken heeft.

Wie met het hoofd bij geldzorgen zit kan zich daardoor bijvoorbeeld minder goed concentreren en dat kan leiden tot fouten of in een erger geval, ongelukken. Het verhoogt het risico op fraude en diefstal en het verlaagt de betrokkenheid onder werknemers. Marcel de Dood, Productline director HR & Payroll bij Exact, legt uit wat werkgevers kunnen doen om werknemers te helpen.
 
  • Maak het bespreekbaar
    Het onderwerp geldzorgen zit voor velen nog steeds in de taboesferen. Werknemers praten er niet graag over, zeker niet in het bijzijn van collega's en ook managers zijn terughoudend om erover te beginnen. Toch is dit wel belangrijk, omdat het werk eronder kan leiden. Voer toch dat gesprek als manager, of roep een speciaal loket in het leven vanuit de HR-afdeling waar mensen hun verhaal kunnen doen zonder dat de leidinggevende er direct mee te maken heeft.

    Marcel licht toe vanuit werkgeversperspectief: "Bij Exact zijn we zelf ook actief bezig om eventuele zorgen van collega’s met hun manager bespreekbaar te maken. We bieden collega’s ook de mogelijkheid om met specialisten van een onafhankelijke organisatie in gesprek te gaan zonder de werkgever in te lichten. Het gaat om zaken die collega’s bezighoudt betreffende zelfvertrouwen, stress, angst, werkprestaties, maar ook relaties zoals met vrienden, familie of collega’s. Met de mogelijke financiële zorgen die collega’s hebben, biedt de organisatie ook algemeen advies, praktische tips en inzichten om de persoon verder te helpen. Persoonlijk begrip en aandacht, dat is waar het om gaat."
  • Keuzebudget en vakantiegeld inzetten
    Een andere manier om tegemoet te komen aan werknemers met geldzorgen is door het vakantiegeld of de dertiende maand in delen maandelijks uit te keren, in plaats van één keer. Dit kost je als werkgever niets, maar heeft wel direct impact op het besteedbaar inkomen van werknemers. Je kan er ook voor kiezen om werknemers individueel keuzebudget, dat veel werkgevers bieden, om te laten zetten in geld, bijvoorbeeld door vakantiedagen te verkopen. Attendeer er wel op dat het belangrijk blijft om vakantiedagen op te nemen, juist in stressvolle tijden en voer hier altijd een gesprek over: het verkopen van vakantiedagen kan invloed hebben op andere toeslagen die een werknemer vanuit de overheid ontvangt.
  • Kantoorwerk stimuleren
    Ondanks dat er nog steeds veel vanuit huis wordt gewerkt, zijn er maar weinig bedrijven die het kantoor volledig in de ban hebben gedaan. Voor werknemers kan dat nu een voordeel bieden. Nu de energieprijzen flink stijgen kan het bijvoorbeeld schelen in de kosten om juist op kantoor te gaan werken. Houd er wel rekening mee dat de reiskosten, en de CO2-uitstoot, hierdoor weer omhoog kunnen gaan en maak als werkgever de afweging waarbij het bedrijf en de werknemers het meest gebaat zijn.
  •  
     

    Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

    Reacties

    Er zijn nog geen reacties.

    Reageren

    http://
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
    code te wijzigen.